Visegrád, Nagymaros - és a 2000Ft-os dilemma
2018. június 01. írta: Silent Hill Z

Visegrád, Nagymaros - és a 2000Ft-os dilemma

Adott Nagymaros és környéke - na meg Zebegény. Na meg adott a Szentendre-Visegrád vonal.

Nagymarosra/Zebegénybe vonat jár, a leszakadó vezetékeket és hasonlókat leszámítva egész kiszámíthatóan. Visegrádra zsúfolt busz közlekedik, ki tudja milyen menetidővel. Naná, hogy Zebegény, naná, hogy vonat, kényelmesen, a Nyugatiból. Igaz, hogy ezen az oldalon nem lehet csak úgy kiruccanni a szomszéd faluba és szedni egy kis epret (ez tényleg fáj, errefelé sehol sincs eper, ami pedig van, az méregdrága), de legalább egyszerűen, kényelmesen megközelíthető.

Amíg az ember elfogadja, hogy hétvégenként csak a Nagymaros-Szob szakaszon létezik, minden tökéletes. A bevásárlási lehetőségek ugyan korlátozottak, de azért elvétve, itt-ott vannak megfizethető éttermek/büfék, feltéve, hogy az ember hajlandó végigállni a kilométeres sorokat vagy kivárni a minimum 2 órás házhozszállítási időt.(Tudom, tudom, ne hasonlítgassam Budapesthez, mi ott alaposan el vagyunk kényeztetve, ezért ez a hiszti, de az tény, hogy a legutóbbi házhozszállítási idő rekordját még a szomszéd gyroszosnak sem sikerült megdöntenie, pedig ő is a leglassúbb házhozszállító címre gyúr)

A gond ott kezdődik, ha az ember úgy dönt, hogy kimozdulna. Elmenne pl. csak úgy, néhány órára Visegrádra (ha már egyszer ott van karnyújtásnyira), vagy mondjuk a RÁM szakadékhoz. Ha már egyszer nyaral - elvégre pont ezek miatt döntött egy saját nyaraló mellett. A komp ebben az esetben közlekedési eszköz, nem egy romantikus utazás eszköze - így reális opciónak tűnik a túlsó part megközelítésére.

Akkor tudatosul benne, hogy hiába van karnyújtásnyira a Salamon-torony, vagy kifizeti a kompátkelés díját (2 felnőtt, 2 gyerek + autó kb. 6000Ft oda-vissza), vagy körbemegy a Letkés/Esztergom vonalon (kb. 4000Ft) és levezet vagy 120km-t. Időben nem biztos, hogy nagy az eltérés - igaz, az egyiknél vezetni kell, a másiknál a kompnál várakozni és izgulni, hogy felférünk-e. 

zebvis.png

Hasonló a helyzet, ha Zebegényből szeretnénk Dömösre átmenni. Vagy autóval megyünk Esztergomon át, vagy a Dömösi átkelésnél 2960Ft-ért révvel (ez autó nélküli opció, de még nem jöttem rá, hol a P+R) - és Dömösnél sétálunk egyet.  Ha elfelejtettük előre bejelenteni, hogy mi is át szeretnénk kelni, ezért inkább körbemegyünk, az kb. 100km autóval - kb. ugyanannyiért, mint a rév, ám teljes szabadsággal, P+R keresgélés nélkül.

Autó nélkül persze nincs mese, ha nem szólunk előre, kénytelenek vagyunk átúszni a Dunát, vagy kenut bérelni.

Komoly dilemma. Vagy környezettudatos vagyok, vagy szabad. Szívem szerint inkább környezettudatos lennék, nem rontanám a levegőt az autónk kipugógázával.

Valami nagyon azt súgja, hogy Nagymaros és környéke akkor kezdene igazán fellendülni, ha nem kellene 120km-t levezetni, vagy 6e-t kifizetni egy családnak, ha szívesen átnézne a túlsó partra. Tudom, tudom, nem az átkelés a drága, hanem én vagyok csóró.

Ez van. 6000Ft azért, hogy átjussunk a Duna másik oldalára nekem sok. Majdnem annyi, mint egy családi belépő az állatkertbe, garantált egész napos szórakozással. Igaz, kutya nélkül.

Úgyhogy kedves Visegrád azt hiszem inkább messziről integetünk  - vagy beletörődünk, veszünk egy nagy levegőt és néhány liter extra üzemanyagot, és ugyan Szlovákián át hatalmas kerülővel, de néha azért csak meglátogatunk - ha már egyszer itt vagy, alig egy karnyújtásnyira. Bocsi tiszta levegő, majd máshol megpróbáljuk jóvá tenni...

p80527-152300.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://silenthillz.blog.hu/api/trackback/id/tr1314017322

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ze11 2018.06.03. 22:46:39

Érdemes a két módszert összerakni: egyik irányba komp, a másikba pedig kerülni Szlovákia felé - a kompozás élménye is megvan, és egy kellemes autós kirándulás is adódik :-)
Mondjuk egy Nagymaros-Visegrád hídnak én is nagyon tudnék örülni...

Silent Hill Z 2018.06.04. 09:47:15

Szerintem mindenki... vagy pl. a gyalogosoknak megnyithatnák kicsit gyakrabban a szervízalagutat... vagy támogathatnák a kompátkelést, hogy megfizethetőbb legyen (pl. nyári bérlettel) - vagy ha már ennyire nyomják a családokat, lehetne pl. családi jegyet bevezetni egy benzines körút áráért (kb. 4000Ft). Sokkal többen jönnének át Visegrádról is. Persze nem fogják, szerintem így is tele a komp, km-es kocsisorok pöfékelnek a kompra feljutáshoz és szennyezik Nagymaros levegőjét (mi mást tehetnének)...

Csokis · http://csokis.blog.hu 2018.07.10. 19:43:13

Kis séta: Trianon emlékmű.
Nagy séta 1: Hegyes-tető -Remete-barlang
Nagy séta 2: Török-mező.
Túra: Törökmezői th. - Kisinóci-th. - Márianosztra - haza
Vár: Ipolydamásd
Bevásárlás: váci piac vonattal, és rögtön lehet sört tolni a lángoshoz. A lányaim szerint a pék Szobon jó, a sör Szalkán.

Silent Hill Z 2018.07.11. 09:12:17

@Csokis: A péket szerintem mi is kipróbáljuk Szobon, állítólag az az egyetlen hely a közelben, ahonnan tortát is lehet rendelni :D

fixipszylon 2020.06.23. 15:39:17

Bár régebbi a bejegyzés, megosztanék néhány ötletet.
Érdemes biciklivel menni Dömösi átkelésig, és ott lelakatolni (ha minden igaz, most lesznek új kerékpártárolók). A túloldalon már nincs szükség járműre, a Rám szakadék úgyis csak gyalogosan közelíthető meg. 4 fős családnak így 3200 oda-vissza a "kishajóval". Ha vonattal mentek a hajóállomásig (3 perc menetidő), akkor az plusz 600.
A szobi autós komp Visegrádhoz képest 1000 -el olcsóbb, szintén 4 főre retúr.
Ipolydamásdnál lassan elkezdik építeni az új hidat, így autóval valamivel közelebb lesz Esztergom.
Titkos és elvetemült tipp a kenu. Nagyobb kezdeti befektetés, de ha sokat túráztok megérheti, nem beszélve az élvezeti értékéről. Dömös lefelé nincs 20 perc (felfelé azért küzdelmesebb). A komp árát így megspóroljátok, vagy el lehet költeni a kempingben 1 sátoros éjszakára.

nyelv-ész 2020.09.12. 19:18:34

A váci komp miért nem alternatíva? Hétvégén félóránként jár, garantáltan átérsz. Nem kell 120 km-t sem autózni.
süti beállítások módosítása