Kertvárosi mélynyomor
2018. július 26. írta: Silent Hill Z

Kertvárosi mélynyomor

Komoly elvonási tüneteim vannak, szívem szerint már ma kicuccolnék Zebegénybe - de esélyem sincs, annyira elúsztam mindennel. 50 perc vonattal, egyáltalán nem sok, de nem jön össze...

A héten lomtalanítás van a kerületben - és még legalább 2 hétig teljes a káosz, jobb, ha otthon van az ember. Évente egyszer ilyenkor kiakadok és alaposan kimorgom magam - és megállapítom, hogy évről-évre romlik a helyzet. Nem tudom, ilyenkor kit sajnál jobban az ember - magát, vagy azokat, akik ennyire embertelen körülmények között élnek. Nehéz feldolgozni...

Ilyenkor a már megszokott, gyanús kinézetű figurák császkálnak a környéken (ők a menő kisteherautósok), a lakótelepeken pedig házanként kitelepített komplett családok vegetálnak (ők a közkatonák). Fölöttük ponyva, alattuk guberált, valószínűleg poloskás matrac. Abba bele se gondolunk, hol végzik a dolgukat. Ha kifelé pakolsz, rád rontanak, ha fém van a kezedben, jobb, ha szaladsz.

Nem, vazze, nincs fém. nincs semmi. A lomtalanítás már nem arról szól, mint régen. Ami használható, az ember inkább elajándékozza, utánajár, meghirdeti, egyeztet - mindegy, csak jó helyre kerüljön. Csak az kerül ki, ami már a kutyának sem kell. Mi már a fémet sem rakjuk ki, a bontott kádunknak is a neten keresünk gazdát. Korábban még megpróbáltuk elmagyarázni, hogy nincs fém és nem is lesz. Mostanra rájöttünk, hogy mi vagyunk a hülyék. Sokkal jobb szöveg kell. "Ez van haver, lassú vagy, a tesóid már elvitték". 

Tegnap átvittük a Zebegényből elhozott kidobandó bútorokat egy ismerőshöz, ahol már zajlott a lomtalanítás. Én busszal mentem, hogy segítsek pakolni, a buszon már ott ült néhány, valószínűleg hónapok óta nem mosdott hatalmas kocsit cipelő lomis. Tudták, hol kell leszállni, merre induljanak. Nem tudom honnan, de konkrét utasítást kaptak. Ott összeverődtek egy másik családdal - és egy kupac, koszos, cipő nélküli gyerekkel. A gyerekek az autók között rohangáltak, a felnőtteket semmi sem érdekelte.

Jó fejek voltunk (tényleg csak, mert ez olyan jó hatásvadász szöveg...), kivittünk egy ócska gyerekbiciklit, ragadozómadárként csaptak le rá.  Persze, sajnálja az ember őket, borzalmas látni az igazi mélynyomort és az üres, kifejezéstelen, mocskos arcokat. Ezek az emberek ki tudja, honnan jöttek. Messziről. Gondolom. Pesten azért van ruha, itt osztanak valamit - ott osztanak valamit. Cipő mindenképp jutna a gyerekeknek. Nekik nem volt - és az arcuk alapján is onnan jöhettek, ahonnan nincs lejjebb. 

Rohadt önzők vagyunk - nekünk ez nem hiányzik. Sajnálja az ember őket, de inkább döbbenten néz és alig várja, hogy végre vége legyen. 

Amikor egy négyemeletesben laktunk, ha pénteken kellett kirakni a lomokat, sokan már kedden elkezdték kihordani - a lomizók ezért már hétfőn kitelepedtek - pontosabban jöttek a  teherautók és lepakolták őket. Komplett, ki tudja honnan importált családok, akik talán soha életükben nem éltek emberi körülmények között. Egy ócska ponyva alá költöztették őket egy hétre - az ott lakók pedig az előző évek tapasztalatai alapján bevitték a fém lábtörlőt és azért imádkoztak, hogy az idén senki ne lopja el a vízórát a ház előtti aknából. 

Mostanában mintha fegyelmezettebbek lennének az emberek, gondolom az igen komoly pénzbírság is motiváló, ezért ha lehet, legtöbben már tényleg csak előző este viszik ki a szajrét, így ha mákunk van, már csak egy délutánt kell elviselnünk körzetenként - na meg a házakat vizslató, terepet felmérő átmenő forgalmat. A családi házas övezetben legalábbis így van. Mindenki remeg, nehogy hozzá törjenek be legközelebb. Szuper, nem?

A kisteherautókat legutóbb egy BMW koordinálta - gondolom a csapatokat is. 

Anno valamelyik választás környékén jött az ígéret, hogy a tarthatatlan állapot miatt évente egyszer ingyen rendelhetünk majd konténert, és akkor már nem lesz több horror-lomtalanítás - persze lett, a konténernek és az ígéretnek nyoma sincs. 

Ez van. Évente egyszer van egy nap, amikor az ember bezárja a macskát/nyulat/gyereket, és kiengedi a kutyát, ugasson csak, ha akar.

Túléljük - de maga a rendszer akkor is sokkoló. 

Ennek tényleg így kell lennie?

A bejegyzés trackback címe:

https://silenthillz.blog.hu/api/trackback/id/tr4814143931

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lucernaböde 2018.07.27. 18:31:14

Nálunk (Fejér megye, falu) nincs ilyen típusú lomtalanítás. Helyette akinek nincs szemétdíjtartozása kérhet egy évben egyszer lomtalanítást ingyen. Fel kell hívni a szolgáltatót, időpontot egyeztetni és megmondani, hogy kb. mennyi lesz a cucc (1-3 m3 közötti mennyiséget lehet kirakni).
Itt egyébként akkor sem voltak lomisok, amikor meghatározott időpontban volt egyszerre az egész faluban lomtalanítás. Nem hirdették meg nyilvánosan, csak bedobtak egy cetlit mindenkinek a postaládába. Ezen kívül lomtalanítás előtti napon a Polgárőrség és a helyi rendőr egész nap cirkált a faluban, és elküldték a lomisokat. Kis településen működik.

zsurzsenka 2018.07.27. 19:05:29

Itt (Torontó) akkor rakod ki a megunt akármidet, amikor akarod. Ha még használható, akkor betakarva, hátha jó lesz valakinek. Hetente egyszer jön a lomiskukás, és viszi. Tudom, Kanada nem Magyarország, pár plusz kukásautóval megoldható lenne ez az opció is, ha...

Gigafun 2018.07.27. 19:47:43

@lucernaböde: Itt is bedobnak cetlit, de a lomisok hetekkel előbb tudják, mint a lakosok.
És ott lehet, hogy azért nincsenek guberálók, mert nem éri meg egy faluba importálni a őket. Bp viszont kánaán nekik. Buszokkal hordják ide a családokat. Ez az év legrangosabb lomfesztiválja.

hatodikx 2018.07.27. 20:18:36

Kellemetlen, de mi lenne, ha egyáltalán nem lenne lomtalanitás? Pl. Romániában egyáltalán nincs.

desw 2018.07.27. 20:20:28

Érdemes megnézni a hulladékudvarokat esetleg. Nálunk Somogyban van, gondolom van máshol is. Hétköznapokon ingyen be lehet vinni gyakorlatilag mindent, sittől a fáradtolajon át a bútorokig, csak lakcímkártya kell.

kacsa. 2018.07.27. 23:29:45

Nekem önmagában azzal, hogy egy estére kirakják a felesleges cuccot, valaki meg elviszi, nincs bajom. Csak azzal, amikor megy az óbégatás, beszólogatás és mocsok marad utána.
@desw: Budapesten is van hulladékudvar, több is, neten utána lehet nézni, hogy melyikben mit vesznek át. Abban az esetben, ha van az illetőnek megfelelő méretű autója, nem rossz megoldás, csak ha megtelt az adott típusú hulladék tárolója, nem veszik át. Na most a hulladékkal kapcsolatos átszervezések miatt állítólag ritkábban ürítik és azt is véletlenszerű időpontban. Úgyhogy még az sem játszik, mit régen a konténeres szelektívnél, hogy tudtuk, hogy szerdán ürítik, ezért akkor vittük le. Marad a próba szerencse és az esetleges felesleges körök.
Lomtalanításkor felénk is jár rendőr (egyébként nem nagyon), de nem foglalkozik a lomisokkal. Mondjuk amíg nem dobálnak és vernek szét mindent a nagy kutakodásban, addig nem is várom el tőlük. Külvárosban szerencsére kevesebb az őrzött kupac, így a balhé is.

pizo 2018.07.28. 06:05:20

Az utcában ahol lakunk, már évek óta senki sem rak ki semmit lomtalanításkor a rossz tapasztalatokból kiindulva. Jönnek a lomisok, és üres kézzel távoznak.

Zoli

2018.07.28. 08:16:13

@kacsa.: Pontosan ezt mondom én is mindig. Nem lenne baj azzal, ha valaki elviszi azt amit még hasznosítani tud. De szétturják, veszekednek. És főleg az a baj, hogy felpakolnak cuccokat, azt valahol szétszedik, összetörik, kiszedik belőle a fémet pl. és a maradékot eldobják valahol. És garantáltan nem kukába, hulladékudvarba, hanem azek a valódi lomok végzik árokpartokban, kiserdőkben. Az egész ország egy szemétdomb már (egyéb értelemben is..).

www80 2018.07.28. 08:41:21

Engem egyáltalán nem zavar, hogyha adhatok valamit a szerencsétlen lomizósoknak. Betörni sem törnek be. Sztereotip duma.

Zsuzsi25 2018.07.28. 10:11:36

@www80: Én nem szeretem, ha ilyenek mászkálnak a környékünkön. Ilyenkor mindig otthonrol dolgozom inkább - félek, hogy betörnek. Nem szvesen adok nekil semmit. Minek? Az ilyeneket el kéne köttetni, akkor legalább nem szaporodna a nyomor.

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2018.07.28. 11:15:34

Ezek a lomisok kémek, előőrsök. Nem csak mocskot hagynak maguk után, hanem kifürkészik a terepet, és utána is visszatérhetnek ők maguk, vagy tippeket adnak a betörőknek.

Andy73 2018.07.28. 11:31:56

@lucernaböde: Nálunk is ez a helyzet pár éve (vidéki nagyváros), és már éltünk is a lehetőséggel. Előtte itt is jöttek a lomisok, de csak előző este, ki lehetett azt is bírni. Senki sem volt olyan bolond, hogy napokkal előre kirakja a cuccokat, hogy aztán napokig kerülgesse.

2018.07.28. 11:35:46

A mélyszegénységgel együtt jár az önzés és a leszarom attitűd. Ezek az emberek többsége azért nem épp kultúrember, leszar kb mindent és mindenkit, szabályt, környezetet. Én bizony nem szeretem amikor ilyen népek járnak tömegével errefelé. Plusz az ahogy elfoglalnak egy-egy tömbházat, kiosztják egymás közt, néha van egy-egy vándor szerencsétlenebb fajta azt elhajtják, így élhetett az ősember.

hillman. 2018.07.28. 13:20:26

Itt nincs lomtalanitás.
Elméletileg telefonhivásra bármikor jönnek, de egy kétoldalas listát adtak, hogy mit nem visznek el.
A butoron és a matracon kivül semmit.
Ahelyett, hogy örülnél a nálatok még létezö lomtalanitásnak.

Kérdezem én; a zebegényi lomot , miért nem a zebegényi lomtalanitásra tették ki.
Gazdag kerületben laksz nem vitás. Még arra is telik ott, hogy a vidéki szemetet is rendezzék. Lehet nekem is pestre kéne hordanom a szemetet.
Ennyi erövel egy hulladéklerakoig is elvihettétek volna.

CSOKKI MÁLNA 2018.07.28. 16:05:24

@Hortenz: Jobb budai társasházak előtt már egy héttel a lomtalanítás időpontja előtt ott strázsál egy testvíír..

Szornyeteglajos 2018.07.28. 17:26:43

Nyilvánvaló, hogy a lomtalanítás szükséges , főleg egy lakótelepen, ahol kis területen sok ember él. Viszont az is nyilvánvaló, hogy -főleg Budapesten- szervezetten telepednek rá emberek a lomokra, és a sok kinn ülő foglaló néhány "vállalkozó" zsebét tömi , nekik csak párezer forint, vagy néhány használt bútordarab jut az értékes cuccból.

Nem sok az a kilónkénti 40-50 Ft, amit a vastelepek fizetnek, de ha egy kupacból feldobálnak a platósra két-három békebeli mosógépet, meg egy bojlert, már megvan az odaút ára. Szóval bőven nagy biznisz ez annak a néhány bmw-snek, akik felosztják a háztömböket.

Régebben még az agglomerációból jöttek fel a tesók utánfutóval, de mára már kiszorultak, elhajtják a próbálkozókat, mint a lepkét a nyírségiek, szabolcsiak.

Hogy sajnálja -e az ember a foglalókat? Persze, hogy sajnálja. Ki ne sajnálna egy mezténlábas szutykos gyereket? De hiába osztanál ezeknek az embereknek cipőt, vagy bármit, egy év múlva újra mezténláb rohangála a kölyök az autók között. Sok ilyen család régen szebb napokat megélt nagy parasztházakban él, víz, villany nélkül, az 1000-2000 nm-es telkeket benövi a csipke, meg a bálványfa, mert nem paraszt ő, hogy kapáljon, hova gondolsz?!

Inkább eljön a kisbuszon 200 km-t, és üldögél a lépcsőház előtt szutykosan, meg a bokorba szrik egy héten át. Te pedig, aki meg akarsz szabadulni a lomjaidtól, kerülgeted őket , rosszabb esetben hallgathatod a beszólásaikat, hőbörgéseiket.

A kupacfoglalók eltűrése nem a civil szociális felelőségvállalás egyik formája, hiába is akarják néhányan annak beállítani. Inkább a lakók érdekérvényesítő képességének hiányosságát mutatja.

Silent Hill Z 2018.07.28. 18:48:13

@hillman.: Az a lom is a miénk. Eladhatjuk, elégethetjük (ja, nem…), szétrohaszthatjuk, vagy lomtalaníthatjuk. Saját ingatlanból kivonszolva, saját ingatlan előtt :D

Silent Hill Z 2018.07.28. 18:51:31

@pina noir: Nálunk is, az figyelmeztet a lomtalanítás időpontjára, hogy megjelennek a "foglalva lomis" táblájú autók az utcán. Mi néhány nappal a lomtalanítás előtt kapjuk meg az értesítést - nekik már év elején komoly beosztásuk van. Röhej az egész. Nekem az is jó lenne, ha 2-3 évente lehetne egy konténert hozatni, vagy ha utcánként kiraknának évente kétszer egy konténert (bár ebben annyi kockázat azért van, hogy ha kiderül, hogy konténer van valahol, éjjel telehordják…).

Silent Hill Z 2018.07.28. 19:02:01

@Szornyeteglajos: Tudod, mi a legnagyobb gáz ebben? Sok olyan cuccot kidobnak az emberek, ami másnak még jó lenne. Más hétköznapi embernek. Múlt héten láttam kidobott kerti grilltől kezdve a kalitkáig mindent. A lomis leül mellé, akinek meg nagyon kellene, mert vagy neki sem telik rá, vagy pont jól jönne, az nem viheti el. Ezek az emberek meg lefoglalják. Azt, ami hivatalosan már a Főkefe tulajdona (minden ami kikerül az utcára az övék lesz automatikusan a lomtalanításkor), úgyhogy ha bárki elviszi, lopásnak számít. Hivatalosan. Ezt pont a lomisok miatt találták ki, de nyilvánvaló, hogy semi értelme. Pedig marha jó lenne a lomtalanítás, mint a felesleges holmik csere-bere lehetősége, de így semmi értelme. A kerületi adok-veszek csoportok meg tele vannak ingyen elvihető cuccal, és keresésekkel - és bizony az igazi lomtalanítás lassan egy az egyben a neten zajlik, csak ne kelljen semmit kirakni az utcára.
süti beállítások módosítása