A zebegényi romantika kínhalála
2018. augusztus 21. írta: Silent Hill Z

A zebegényi romantika kínhalála

Ezt most nagyon fáj kimondani, de újabb gáz hétvégén vagyunk túl és nagyon mérges vagyok.

Nem, nem flexelt senki, nem dübörgött traktor, nem zúgott fűkasza, nem kukorékolt kakas, nem bőgött tehén, mint bármelyik átlagos vidéki falucskában.

A nagy családi nyaralás után levezetésként kiugrottunk Zebegénybe a 20-i hosszú hétvégére. Tudtuk, hogy sok turista várható, azt is sejtettük, hogy az összes vendégház teltházas lesz, így lehet, hogy lesz 1-2 vidámabb csapat a környéken, még azt is kiderítettük, hogy a szomszédos Pilismaróton buli lesz, de ilyen hétvégére nagyon nem számítottunk.

Zebegény az emberek / nyaralók szemében a nyugalommal, madárcsicsergéssel, kirándulásokkal egyenlő - így a mi szemünkben is. Nem Balaton. Üdülőfalu (az ingatlanok kb. 2/3-a üdülő!), jellemzően a nyugodt pihenésre vágyóknak.

Péntek este 8-ig nyugi is volt, aztán beindult a nagyüzem, a szemközti Pilismaróton elindult a szokásos hangosításos buli. Erről tudtunk jó előre, de úgy voltunk vele, hogy max. 10 körül úgyis befejezik, utána is kiülhetünk csillagokat számolni.

10 óra körül kezdődött a baj - Zebegény irányából hirtelen elindult a lakodalmas - iszonytató kurjongatásokkal körítve - és tartott legalább hajnali 1-ig olyan hangerővel, hogy még a faház is beleremegett, még zárt spaletták mellett is esélytelen volt aludni. Néhány ember üvöltött csak - de ők úgy, mintha élve nyúznák őket. A "zene" valamikor hajnalban elhalt, a kurjongatás viszont megmaradt. Másnap kiderült, hogy maga a zebegényi önkormányzat adott engedélyt egy helyi családnak születésnap ünneplésére, ők erre a papírra hivatkozva tették tönkre a környéken lakók és az ott nyaralók éjszakáját - és a kialvatlanság miatt a másnapját.

Nem, nem a helyi "elit" bulizott, nagyon nem, egyszerűen kiadták a papírt annak, aki kérte. Az egyértelmű, hogy nem erre a tömegrendezvényeket is maga mögött hagyó zajra adták ki - de kiadták, és utána nem ellenőrizték, a helyiek meg beletörődtek, valószínűleg azt hitték, megint Pilismarót örjöng. 

Az igazi gond persze az, hogy ezen felbuzdulva egyre többen kezdenek zajongani a faluban - mert ha másnak szabad, nekik is. Öngerjesztő önmegsemmisítés.

El kellene végre dönteni a helyi önkormányzatnál, hogy mit akarnak - környezettudatos fesztiválokat, kirándulókat, pihenésre vágyó turistákat - vagy Balatonpart 2-t, ha már egyszer a település feltételezem, hogy turizmusból, nyaralótulajokból és a kapcsolódó vállalkozásokból szerzi a bevételei igen komoly részét.. A helyiek is jobban járnának, ha eldőlne az irány, de nekem nagyon is úgy tűnik, hogy a turizmus növeli legjobban az ingatlanok értékét (a környékbeli árakhoz képest csúcson vannak) - enélkül a telkek egyszerű mezőgazdasági területek.

Másnap azt hittük, fellélegezhetünk, már nem lesz gond, a szemközti (kb. az összes nyári hétvégét szétzajongó) Party Menedék is nyugisabb programot szervezett, 10-től megint nyugival számoltunk. Francokat. A pilismaróti Könyvtár nevű hely beszervezett valami nagyon "zs kategóriás" lagzilajcsiutánzat párost (jó kis hely lehet...) és ők nyomták kb. 4 órán át. 4 óra lakodalmas mix extra hangosítással kísérve kb. hajnali 1/2 2-ig... az egyik zebegényi, a kertjéből ugyancsak kizárt ismerős ezt már csak "patkányírtó" zeneként jellemezte. 

z.jpg

Hát itt tartunk...

Hosszú hétvége, valószínűleg teltházas nyaralók - és nulla pihenés, hála annak, aki Zebegényben kiadta az engedélyt a helyi családnak, plusz hála a pilismaróti önkormányzat jegyzőjének, aki engedi, hogy olyan szórakozóhelyek üzemeljenek a településen, amik adott esetben hajnali 1-ig igencsak durva hangosítás mellett hangszennyezik a negyed Dunakanyart (... a Duna viszi a hangot).

Óvatosan kérdezem, hogy ha már egyszer van egy külön államtitkár a Dunakanyar fejlesztésére, nem lehetne a rendezvények hangerejét a domborzathoz igazítani és ennek megfelelően engedélyezni - ha kell, akár településekre lebontva és bekeményítve? 

Egyébként azóta minden érintett megesküdött rá, hogy az idei szezonnak vége, idén (!) már nem lesz több zajongás és a vasárnapunk így már teljesen nyugodtan, madárcsicsergősen telt, ami azért ha nem is teljesen, de valamennyire kompenzálta a pénteki/szombati hangzavart (kár, hogy a turisták 99%-a ezt már nem élhette meg...)

Na mindegy, ennyit a vidéki romantikáról - ide nekem a flexet...

UPDATE: Most kaptam egy diósdi szórólapot... követendő példa!

1535028133_tajekoztato.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://silenthillz.blog.hu/api/trackback/id/tr5514192961

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cattaneo 2018.08.21. 16:42:08

A Vértesben nyugi volt, a tücskök maximumon, egy-két távoli kutyaugatás, kábára aludva magunkat ébredtünk. De hamarosan jönnek a szarvasok bőgni, vége lesz a nyugodt éjszakáknak. :-) Fel a fejjel és jó chili fesztiválozást, ha mentek!

Csokis · http://csokis.blog.hu 2018.08.21. 21:20:43

Nem akarlak hergelni, de a Balaton felett, Sümegen olyan kuss volt, hogy kénytelenek voltunk vekkerre kelni reggel nyolckor, ha nem akartuk lekésni az aznapi versenyünket. Pedig még a 84-es út is felhallatszott volna, ha olyan hangos akart volna lenni.

Silent Hill Z 2018.08.22. 09:03:31

Na ja, én is azt látom, hogy a balatoni önkormányzatok kezdik visszaszorítani a zajt, korlátozzák a fűkaszák használatát és hasonlók - lassan felfogják, milyen fontos bevételi forrás számukra a turizmus. Zebegény még nem jutott el idáig és szerintem nem is fog, nekem úgy tűnik, a helyiek max. legyintenek és magukban morognak, hogy itt mindig zaj van, mert félnek attól, hogy ha felemelik a hangjukat, megszólják őket. (Arra mondjuk eddig senki sem tudott válaszolni, hogy lehet így vendégházat kiadni, én tutira visszakérném legalább a kifizetett pénz felét, és elég randa review-kat adnék)

Silent Hill Z 2018.08.22. 09:04:39

@cattaneo: Köszi, még nem tudom, megyünk-e, engem érdekel, de ha nem tudunk normálisan leparkolni, inkább kihagyjuk :D

liebend 2018.08.22. 14:09:28

Persze kell a szabályozás, de a Jóisten mentsen meg minket attól, hogy államtitkárok, meg turista újság ill. blogírók határozzák meg nekünk, milyen a vidéki élet... (duna-kanyari tőzsgyökeres lakos)

liebend 2018.08.22. 14:16:37

@Silent Hill Z: az egy mítosz, hogy akkora bevétele van turizmusból egy duna-kanyari önkormányzatnak. Pl. ezzel akarják a helyi vendéglátósok a helyieknek okozott kellemetlenségeket elfeledtetni. A másik meg, amikor olyan baromságot hallani, hogy a Duna-kanyar Bp. üdülőövezete, meg hogy a vidék fű-fa-virág-patakcsobogás: egy szart! Otthonunk, ahol élünk, halunk és a közösségi életünket éljük. Mégcsak nem is unalmas kertváros...

Szentendre1 2018.08.22. 14:35:13

Kedves Csendre Vágyók,
Csak mondom:
Szentendrén a Pap szigeten kb 8 éven keresztül nyári hétvégeken hajnali 3-4-ig mentek a rendezvények.
A per birtokháborítás címén indult és 8 (!!!) évig tartott, három bíróság által kirendelt igazságügyi környezetvédelmi és akkusztikai és ezen felül 3 magán szakértő húzta a talpalávalót, elköltöttem erre kb 2,5 millát (a szám jó!!!). Volt olyan szakvélemény, ami 630 ezer Ft volt és a bíróság engem kötelezett arra, hogy kifizessem... és sorolhatnám tovább..., volt kb 5-6 zajmérés, az a szakértő is mért, aki a Sziget előzetes hangerejét ellenőrzi minden évben.
A per persze nélkülözött minden józan megfontolást, félórás éjszakai átlag zajterheléssel érvelt a vállalkozó és ügyvédje valamint a szakértő, tehát pl félóránként lehet egyszer kézigránátot robbantani, ha amúgy pedig csend van, mert ilyenkor az átlag a megengedett szint alatt marad......, nem részletezem, mert több kötetre való teljesen értelmetlen anyag született ebben az ügyben.
A végén elvesztettem a pert olyan indokokkal, amire az értelmes ember csak néz.
Ez azért is megkérdőjelezi a hazai jogbiztonság helyzetét, mert ugyanebben az épületben működő discó ellen pert nyertem, amely ugyan nem szombaton, hanem pénteken működött, de ugyanezen a bíróságon, ugyanezzel a bírtokháborítási indokkal, ugyanezzel az ügyvéddel, az épület ugyanott van, ugyanúgy éjszakai csendháborítás és határérték túllépés de más volt a bíró...
Ma Magyarországon a szakértői társadalom teljesen ketté van szakadva, két álláspontot képvisel és egy perben a pernyertességet csak az dönti el, hogy éppen melyik táborhoz tartozó szakértőt bíz meg a bíróság.
A bíró egyáltalán nem ért ehhez a témához, ő azt fogja mondani, amit a szakértő mond. A "szakértők" pedig aztán annyira különböző álláspontokat képviselnek, leginkább azét, aki megfizeti őket.
Ami ezen a téren ma a bíróságokon folyik az egyszerűen szégyen, szakmailag teljes csőd, megmagyarázhatatlan, a döntések kiszámíthatatlanok és adhoc jelleggel születnek. Ugyanazt a problémát két szakértő teljesen másképpen látja szabályosnak és szabály ellenesnek!
Két igazságügyi szakértő! Ez így rendben van? Hány szabályozás van érvényben Magyarországon? Vagy úgy értelmezhető minden szabály, ahogyan akarjuk?
Nyolc év pereskedés alatt a jogi hátteret, a szabályokat, a LB/kúria döntéseit, szakértéseket, publikációk tömkelegét, szakértői véleményeket, az ide tartozó fizikai vizsgálatokat, hasonló pereket..., mindet áttanulmányoztam! Hát, mondhatom, hogy ez egy röhej!
Minden, az én pernyertességem mellett szólt és mégis úgy vesztettem el a 8 éves pereskedést, hogy értelmes indok nem volt a bírói ítéletben.
Magyarul, ma Magyarországon nincs felkészülve az igazságszolgáltatás ezekre a helyzetekre, senkinek nem ajánlom, hogy ilyen pert indítson, mert el fogja veszíteni.
Hiába biztosítja az Alkotmány a pihenéshez és rekreációhoz való jogot vagy pl az egészséges környezethez vagy az éjszakai nyugalomhoz..., ez az egész nem igaz, ez nem így működik, a valóság teljesen más!
Tudnék mesélni, mert az ördög a részletekben rejlik de ez már mind nem érdekes. Ha az Istenadta nép ezt a helyzetet elviseli, akkor majd én is valahogy
Most a Pap szigetre is jön a tél, akkor pedig nincsenek rendezvények, mert a hely nem téliesített. (még)
Szóval, Barátaim, ez most az éjszakai rendezvényekkel kapcsolatos helyi helyzet Szentendrén!

Zhodiák 2018.08.22. 15:40:44

Mi múlt héten (tehát még 20-a előtt) éltünk át hasonlóan "kellemes pihenést", csak Demjénben (Észak-Magyarország).
Direkt nem a Balatonra mentünk, mert hosszú és fáradtságos év áll mögöttünk (és még nincs vége), gondoltuk a "Termál völgyben" a természet lágy ölén csak sikerül pihenni (2 felnőtt + 1 gyerek).
Még sosem voltunk ott, így aztán már azon is meglepődtünk, hogy hétköznap mekkora tömeg volt az egyes fürdőhelyeken (nagyjából 2 km-en belül van 3 strand illetve fedett fürdő), de sebaj, ez még belefér.
Péntek/szombat este viszont egy 12 fős társasággal osztottuk meg a vendégházat, ahol megszálltunk akik komplett kihangosítót hoztak magukkal, hogy ők bulizni fognak.
Buliztak is. Két éjjel. És amikor szóltunk érte, hogy vazze, mi a pihenésért fizettünk, közölték, hogy ők meg a bulizásért. Róka fogta csuka.
A tulaj persze jó messze (Németországban), aki ott volt, mint személyzet, pedig lényegében megvonta a vállát, hogy ő csak három hete van itt, nem tud mit kezdeni.
A poén az egészben, hogy mindezt akkor, amikor pont a Sziget elől menekültünk, mert egyszerűen Észak-Budapest élhetetlen abban az időben.
Olyan csemegékről már nem is beszélve, hogy két hajnalban is (legalábbis nekem a 6 óra még hajnal) a szomszéd benzines fűkaszájának nem túl kellemes zúgására ébredtünk.
Mindezt ez olyan vendégházban, aki úgy reklámozza magát, hogy "Harmóniában a természettel".
Lehet, hogy én vagyok túl városi, de nekem egy kicsit mást jelent a harmónia....

csúti csüngőhasú tolvaj 2018.08.22. 16:35:38

Azt hiszem nekiállok egy 50-100 méter hatótávolságú szarágyú fejlesztésének, jó üzletnek tűnik. Ha néhány helyi lakos van annyira tökös, hogy összefog és több irányból össztűz alá veszik a vendégsereget, azok elég gyorsan megtanulják a rendet. Oszt bizonyítsák be, hogy honnan jött az áldás. Ezt a férges tetű népet törvényes eszközökkel már nem lehet rendszabályozni, elég megnézni a közlekedő agyhalottak ármádiáit, tök mindegy milyen jármű van alattuk.

Silent Hill Z 2018.08.22. 16:38:17

@Zhodiák: Ilyenkor jön az, hogy a nyugalomra vágyók lepontozzák a szállást, és már csak olyanok mennek oda, akik ugyancsak bulizni vágynak - akik miatt a szomszéd szállásokra is már csak bulizni járók mennek, és hurrá, elindult a folyamat...

Silent Hill Z 2018.08.22. 17:02:28

@liebend: Érdekes hozzáállás. Jól értelmeztem, hogy szerinted a vidéki közösségi élet szerves része a durva zajongás az éjszaka közepén, mert nehogy már bárki is szabályozni akarja az éjszakai zajszintet? Szerintem ebből a szempontból halál mindegy, hol van az ember, a többség éjjel aludni szokott. A koszos-büdös Bp kertvárosi részén ha valaki úgy dönt, hogy full hangosítással bulit szervez, a szomszédok igen komoly valószínűséggel rendőrt hívnak, az kijön (ez a lényeg), és elviselhető mértékűre tekerteti a hangerőt - a 2. alkalommal pedig büntet. Rendezvénynél is előírások vannak, a helyi színházban pl. csak csukott ablakok mellett engedélyezik az esküvőket, mert a környéken lakók jelezték, hogy hétvégén aludni szeretnének. Így is lehet. Vannak persze a nagy helyi rendezvények (falunap kategória), amik természetes, hogy zajjal járnak, de azok pont a közösségért vannak, rombolás helyett építik azt. Nekem pont az a ledöbbentő, ha senkit sem zavar, hogy nyár közepén egyetlen nyugodt hétvégéje sincs, mert mindig van valaki, aki privát diszkót szervez (mindenki csak egyszer), soha nem ülhetnek ki csendben a kertbe, nem altathatják kint a gyereket, nem nyithatnak ablakot. Aki szerint ez normális, az nézzen már kicsit körbe tőlünk nyugatabbra. Élni és élni hagyni...

Silent Hill Z 2018.08.22. 17:21:39

@liebend: Még annyi, hogy Zebegény jellegzetessége, hogy 1/3 - 2/3 az ingatlanoknál az állandó lakosok / üdülőtulajok aránya és nem tudsz egy követ se eldobni, hogy az ne egy budapestit találjon el. Nem hiszem, hogy ez az egész Dunakanyarban tipikus lenne, itt viszont tényleg az, ami lehet hogy tényleg nagyon extrém szitu.

Fülig José 2018.08.22. 18:23:14

@Silent Hill Z: persze, a spannos 20 éve költözött panelből kertesbe, BP mellé, merthogy csend meg nyugalom, 3 hónapig röhögtünk, mert minden k.va szombat meg vasár-és ünnepnap megérkeztek a nyugger különítmény szomszédai, oszt 6 -kor berántották mr.robit... még csak nem is értették mit reklamál a komám...megjegyzem, nagyon torz volt a hangja ráadásul speciális szavakat használt szinte kizárólag...ez s/nem fog változni ebben a tetű országban.

Szentendre1 2018.08.22. 18:26:52

@Silent Hill Z: Teljesen igazad van!!
Ezzel az egész dologgal az a baj, hogy bármit el szeretne az ember érni, akkor bizonyítania kell.
de utólag hogyan bizonyítod, hogy egy maroknyi köcsög tönkretette az éjszakádat és másnap fáradtabban kelsz ki az ágyból, mint lefeküdtél.
Mérhetek zajt, mert már vettem zajmérőt de az nincs hitelesítve és kiröhögnek...
Elmondhatom, hogy mi volt de azt mondják, hogy nem igaz.
Tanuk nem nagyon vannak, mert senki nem keresi a bajt.
Amúgy pedig a zajongó mindíg tud hozni haverokat, akik bizonyítják, hogy nem volt zene, csendben verseket olvastak.
Semmit nem tud tenni az ember.
Amikor az igazságügyi szakértő úgy mért, hogy a vállalkozó nem tudott róla, akkor a bíróság azért nem fogadta el az amúgy teljesen szabályosan lefolytatott mérést, mert arról "előre előre tájékoztatni kellett volna a vállalkozást"
Ugyan ezt sehol és semmi sem írja elő de a bírót ugye nem lehet rendre utasítani.
Ez egy rémálom és egy szégyene a mai Magyarországnak!
Mindenhol csak a zaj, a buli, egész éjszaka, senki sincs tekintettel azokra, akik csendben aludni szeretnének, mert másnap pl reggel ötkor kelnek és dolgozni mennek.
A világ erről nem vesz tudomást és sajnos a közigazgatás is ezt a vonalat támogatja. Ha egy vállalkozó valamivel támogatja az önkormányzatot, akkor a helyi közig eljárásban a vállalkozónak lesz mindig igaza, ezen én már nem csodálkozom, végigmentem a folyamaton, szemérmetlen egy folyamat volt, nyíiván nem fog a család összejárni az ilyen emberekkel.
Tényleg nem tudom, hogy meddig lehet ezt így folytatni, az a baj, hogy van néhány ember, aki ezeknek a zajongó köcsögöknek nekimegy de a per végére egyedül marad, mert senki sem akar erre pénzt költeni vagy nem tud. Én nagyon sok pénzt és energiát feccöltem ebbe a perbe 8 éven keresztül, egyedül maradtam a végére és el is vesztettem.
Nem kezdeném újra, már okosabb vagyok és a véleményemet is csak így, csendben fogalmazom meg.

Szentendre1 2018.08.22. 18:35:42

@Silent Hill Z:
Sajnos nem csak a túristák jönnek és zajonganak, hanem erre már vállalkozások épülnek, minden hétvégén más zene, más catering service, lehet, hogy éjfélig, lehet, hogy hajnali négyig, más vendégsereg, lehet, hogy népzene, lehet, hogy csipkés kombiné vagy rock csak az a biztos, hogy rohadt zajos és biztosan nem lehet aludni.
Engedélyük nincs, a bíró szerin nem is kell (???) a vállalkozó persze ott sincs, valahol alszik és úgy néz ártatlan szemekkel, hogy egy ma született bárány hozzá képest egy rablógyilkos.
Emberek, ez egy megoldásra váró téma de senki sem veszi komolyan, aki ebben segíteni tudna.

Rozi Csengő 2018.08.22. 19:36:17

Óhh, hát Vác is belehúzott a hétvégén, 4 nap bulika, minden nap 22:15től DJ ez meg az húzta a talpalávalót, akarom mondani a házrengetnivalót. Utálom!

liebend 2018.08.22. 23:51:43

@Silent Hill Z: Nem az agyatlan magánbulikról beszélek. bár néha magánbulikról is. Csak, ami a cikkből kimaradt, az pont pl. a falunap vagy néha egy-egy koncert, akár egy kerthelyiségben. Én azt a téves sugalmazásra szeretnék rámutatni, hogy a helyiek érdekei mindig háttérbe szorulnak. mert turisztikai övezet, meg külön államtitkár, meg satöbbi. Ismerjük ezt, a motherfucker (értsd: lobbierejében nagyobb) városi majd megmondja, abból mi mindig csak szívni szoktunk. Azt nem értik meg a turisták és a városiak, hogy nekünk, a falu valódi lakóinak a falu egyszerre belváros és kertváros, de ami ennél is fontosabb történeti alapokból kibomló, élő és szerves közösség és részben vérségi-rokonsági, részben baráti, részben ismerősi kör, tehát falu. Nekünk egyszerre hangoskodásaink színtere és pihenőhely, otthon. Születésünk színtere és az egyetlen hely, ahova szeretnénk ha temetnének, ha eljő az idő. Sőt, őseink szellemének lenyomata is, mikrokozmosz, e lenyomatot őrző rögdarabja a világnak. Ez azért fontos, mert a turista csak pihenni akar, a strandoló turista meg csak strandolni, stb... Tehát mindenki csak valamiért jön. Nem miattunk, nem a lényegért. Ezt értem én, csak miért is kéne akceptálnom az érdekeit? Főleg, ha ezerszámra érkezik a szerencsétlen, lehetetlenné téve, hogy otthon érezzem magam a saját otthonomban, ha úgy tetszik őseim földjén. Számomra a kívánatos turista a vendég, aki "belső" értékeinkre és persze akár természeti értékeinkre, stb. is kíváncsi. Idealista álláspont, tudom, de a szörnyű mindennapok mutatnak rá.

Silent Hill Z 2018.08.23. 10:21:51

@liebend: Elfelejted, hogy a "városi agyatlan" is jön valahonnan, úgyhogy általában tudja, mit jelent egy közösség részének lenni (Bp városrészei sokszor kis faluként működnek - vannak "falunapok" ahol az ember ismerősökbe botlik, tűzijáték és minden más). Én nagy lokálpatrióta vagyok, a kerületben nőttem fel és nem véletlenül maradtam - ráadásul kertvárosi részen, a zöldben nőttem fel és élek, tisztelem a természetet és szükségem is van rá. Pontosan ezért tűzzel-vassal tiltakozom az ellen, hogy valaki tönkretegye, hogy valaki élhetetlenné tegye - pontosan azért, mert ott élek. Ha a szomszéd kerület miatt élhetetlen lesz, az ember lobbizni kezd (a polgármesterünk ki tudja mennyit harcolt azért, hogy ne felettünk menjenek át a repülők), ha egy másik, kizárólag a saját érdekeit néző kerületi miatt élhetetlen lesz - az ember lobbizni kezd - és lokálpatriótaként nem xarik oda, ahol eszik. Pontosan azért, mert ott szeretne ÉLNI, és nem egy disznóólban. Ha nem lenne szabályozás ( + lehetőség az egyébként mindenkire vonatkozó szabályok betartatására), hidd el, hogy itt is anarchia lenne. Mi, kertvárosiak ugyanúgy azzal szembesülünk, hogy sok, panelből kiköltöző ledöbben az ugató kutyán vagy a fűnyíró zaján, allergiás lesz a thujára ezért rinyálni kezd, plusz "végre van kertünk" felkiáltással azonnal hangosításos kerti partykat szervez(NE!), megfelelő szocializáció híján magasról xarva a többiekre. Hidd el, hogy ebben nincs különbség, max. annyi, hogy itt nem izgatja annyira az embereket, hogy mit gondol a másik, ezért sokkal nyugodtabban reklamálnak és biztosabban számíthatnak arra, hogy mások is melléjük állnak, mert őket is zavarja és ezt fel is merik vállalni. A különbség szerintem ott kezdődik, hogy az emberek elfogadják-e, hogy nem élhetnek békében. Mi pont azért választottuk Zebegényt (üdülőnek - de azzal a nem titkolt céllal, hogy majd egyszer esetleg kiköltözünk), mert történelme van, mert büszkék a művészeikre, mert ez tényleg egy kis festői falu - és, mert az ide járó turisták és üdülőtulajdonosok mind a természet miatt jönnek ide, hátizsákosok, családosok, nyugalomra vágyók. Engem tényleg csak az döbbent le, hogy az egyik település mennyire nem figyel a másikra - és sejthető, hogy Pilismaróton sem a helyi ifjúság miatt akarnak állandóan élő zenét produkálni, sokkal inkább a bulituristák miatt, úgyhogy itt még a helyi érdekekre sem lehet hivatkozni...

szivárványszagú csótány 2018.08.23. 12:00:03

Sajnos kezd országos méretűvé válni a probléma. Én a Velencei tó mellett lakom és dettó: 0-24 ben a buli, igénytelen "zene", dübörgő tuc-tuc, gagyi, szemetelő bulituristák plusz a nyaralóba lecuccolt szocializálatlan barmok. Senki nem veszi azt figyelembe, hogy a sukorói dombról telibe kapják a környező falvak a zajt. Reggelre meg az összefosott vasutat, szemetes utcákat, összeganézott tavat kapjuk, a falvak kezdenek élhetetlenné válni. És még sorolhatnám. Nálunk ráadásként a pógi is pontleszarja. Magasról tojnak rá, hogy nem cask nyaralók vannak ott hanem dolgozó pógárok, aki mellesleg kemény ingatlanadókat fizetnek. Olyan sejtésem is van, hogy anyaralótulajdonosok vagy a kiadásból élők sem igazán örülnek ennek.... el van vadulva a világ.

Silent Hill Z 2018.08.23. 12:41:25

@szivárványszagú csótány: Én sem hiszem, hogy egy átlagos nyaralótulajdonos örülne ennek (valamikor neki is aludnia kell), ő is ugyanúgy fizeti az ingatlanadót, és ő az, akik a végén inkább eladja a nyaralóját valakinek, akit nem érdekel a zaj, mert mondjuk eleve bulicélú kiadásra szánja, ott meg eleve jó, ha mások is zajonganak. Erre mondom, hogy beindul a települések öngerjesztő öngyilkossága/egymás legyilkolása... (Zebegény azért ennyire nem gáz - még... a beépítettebb részen lakó ismerős viszont már panaszkodott, hogy a szomszédságában egyre több olyan bérlő jelenik meg, aki eleve zajongani és bulizni jön - mert megteheti, az Airbnb-n is csak egy olyan hirdetésbe futottam bele eddig, ahol a tulaj kifejezetten letiltotta a bulicélú bérlést.)

Tke 2018.08.23. 22:49:12

@liebend: Laktam a Dunakanyarban, újabban egyre jobban visszajárok a rokonsághoz. És értékelem a csendet, és ha a patakcsobogás bizonytalan, attól még nagyon élvezem, hogy "fű, fa, virág". A falu élje az életét a szokott ritmusban, az utcabálokkal, a focimeccsekkel és helyi italkimérőkkel. Ez belefér, kell is, sőt, szívesen megiszom a söreimet még a késdobálóban is.
A diszkó értelmes keretek között, hétvégente 1x működjön, ha minden költséget vállal, ide értve az utcák reggeli feltakarítását. Az iparszerű buliztatás az a pihenés és a környék tönkretétele.

Silent Hill Z 2018.08.24. 09:28:48

Ezt érdemes megnézni... Diósd úgy látom már rájött, hogy aki éjjel aludni szeretne, azt érdemes hagyni...

diosd.hu/userfiles/2018/08/1535028133_tajekoztato.jpg