A bulinegyed lassan bezár - mi lesz veled Zebegény?
2020. szeptember 11. írta: Silent Hill Z

A bulinegyed lassan bezár - mi lesz veled Zebegény?

117999238_2920303988074360_4374419324072285470_o_1.jpg

"A pillangóhatás vagy pillangóeffektus kifejezés magába foglalja a kiindulási tényezők fontosságát a káoszelméletben. Az alapelv az, hogy egy kaotikusan viselkedő állapotjelzővel bíró dinamikus rendszerben a kezdeti feltételek apró változásai véletlenszerű folyamatok pozitív visszacsatolásai révén nagymértékben megváltoztathatják a rendszer hosszútávú működését. Az elv népszerű és elterjedt, de pontatlanul és túlzóan idézett megfogalmazásai szerint „egy pillangó egyetlen szárnycsapása a Föld egyik oldalán tornádót idézhet elő a másikon”" (forrás: wikipédia)

Hallottad? Bezár a bulinegyed! Na jó, ez nem igaz, csak szokás szerint szabályozzák - de tény, hogy a belvárosi legénybúcsúk ideje lassan lefutóban. Már az AirBnB is tiltja. Bizony ám! Drága is, macerás is, hazamennyi is bonyolult, a szomszédok is idegesek - mennyivel jobb egy olyan kis Budapest melletti falut megcélozni, ahol szabályozás ugyan akad, de betartatni a kutya se fogja - meg eleve, ki itt a Jani. Ki kell bérelni egy kis két fős házikót, körbe kell röhögni az őslakókat és pihenni vágyókat, és üvölteni ahogy a csövön kifér - hiszen vidéken vagyunk, ott meg ugye mindent szabad. Befér vagy 10 ember, aludni úgysem kell, meg eleve, seggrészegen a fűben is elvan az ember - úgy még hányni is jobb. Örüljenek, hogy jön a pénz, 2 fő után még az IFA-t is befizetik, tapsikoljanak csak a helyiek. Ez ám a minőségi turizmus!  

img_20200606_104424.jpgA COVID első hulláma alatt nem igazán mertünk kimenni a nyaralónkba – akkor is csak laposkúszásban a kertek alatt, nehogy valakinek feltűnjön, hogy sutyiban be szeretnénk lopózni néhány órára, hogy zárt kapuk mögött levágjuk a füvet. Legálisan persze, de mégis attól tartva, hogy csak mert dögvészt hordozó pesti népek vagyunk, éjjel ránk gyújtják a házat.

Nem lett persze semmi gond, valószínűleg összesen néhány hangember hangja szállt csak túl magasra, túl hangosan, közben feloldották a korlátozásokat is, úgyhogy a befizetett adónkért cserébe végre szabadon használhattuk a saját a nyaralónkat! 

102685748_2725705070867587_5792553428339540269_n.jpg

Az idegeneket tűzzal-vassal-korlátokkal-plakátokkal üldözni próbáló kicsi falvak és városok nyárra megteltek, mintha mindenki úgy érezte volna, hogy ha menni kell, hát menni kell, a COVID nem válogat, nem halhat meg anélkül, hogy legalább egyszer ne lássa a Dunakanyart, ne menjen be Zebegény központjába, ne egyen egy rétest a faluban - a legénybúcsút is meg kell tartani valahol.

Úgyhogy jöttek. Jöttek azok, akiket mindenki szeretettel vár - érdeklődnek, nyitottak, kíváncsiak a falura, élvezik mindazt, amit Zebegény jelent. Autóval – mert az kényelmes, Vonattal – mert az gyors, na meg hajóval, mert az egyrészt insta-pozitív, másrészt a Mahartnak hála már egy marék mogyoróért romantikus élményben lehetett része mindenkinek. A hajónak hála sokan még Nagymaroson leparkoltak, úgyhogy a Mahart azt kell mondjam, hogy egyszerűen hatalmasat alakított. Kicsit ugyan szűkösen lehetett elférni a  faluban, de legalább beindult az élet. Az az élet, amire Zebegény is büszke lehet.

img_20200801_124049.jpg

img_20200911_165649.jpg

A Dunakanyar és a dunai körjárat nyár végére egyértelműen mindenki számára bakancslistás programmá vált. Végre esélyt kaptak a helyi üzletek is, be lehetett ülni enni, meg lehetett inni valamit a teraszon – hatalmas dübörgéssel beindult az élet.

Ez marha jól hangzik, ugye? Mármint a dübörgés – ami a bulikat kíséri. Csak mert azok is jöttek, akik azt se tudták, hol vannak - Budapest alig egy óra, úgyhogy ez még belefér, a szállás is olcsó, cuki kis faházakat lehet bérelni - komplett kerttel, terasszal, a képek is Insta-pozitívak. Piát meg majd hozunk a Tescoból. Gyerünk skacok, fényképezzük, hogy csapatjuk a naplementében, a Face majd beállítja, hol is vagyunk most - nekünk fogalmunk sincs róla. Be kell pótolni az elmaradt hónapokat. 

Naná, hogy Pilismaróton is beindult a buli, a szokásos nézésétjárását vasutas-szülinapot is telibe kaptuk, az elmaradt esküvőket is olyan tempóban (és hangerővel) kezdték bepótolni az erdei táborban, hogy mindenkinek tátva maradt a szája - főleg, mert egy-egy buli miatt adott esetben a fél falu nem tud aludni. Persze mindig a másik fele – kivéve, amikor két irányból is jött a zaj. Na akkor senki. Csak az menti a helyzetet, hogy néha felbukkan néhány lelkes önkéntes, aki odasétál és megkéri őket, hogy halkítsák le a zenét – vagy hívja a rendőrséget­. Én egyébként az utóbbira szavazok. Rájuk legalább hallgatnak.

Most itt tartunk. Persze, a fenti leírásokban sok a sarkítás, hihetetlenül sokan pont a romantika és a békés pihenés miatt jönnek/jönnének - a gond tényleg csak az, hogy elég 1-2 olyan csapat, aki nem így gondolja és lőttek a romantikus Duna-nézős, borozgatós estének.

Sokan érezzük azt, hogy ez így nagyon gáz és nem mehet tovább. Zebegényt előbb vagy utóbb megeszi a zaj. Megeszik a túlhangosított esküvők, agglegénypartik, a partyházak mélynyomói, na meg a túlpartról és a Dunáról jövő minden más. 

119106374_2994014037370021_4007839471961199420_o.jpg

Vannak ugye az országos szintű törvények, amik definiálják, mi a csendháborítás. Vannak a helyi rendeletek – amik adott esetben még jobban bekeményítenek. Na meg vannak azok, akik magasról tojnak arra, hogy vannak ugye a törvények és a rendeletek. Csak egy dolog létezik: a bulihoz való jog. Mindenki más bekaphatja. Minek jött ide.

Ezen a nyáron viszont végre elindult valami.

Egyre többen kezdték kimondani, hogy elegük van ("Tele a tököm"), egyre többen kezdtek kiállni azért, hogy a törvények és helyi rendeletek ne csak tapétának legyenek jók, hanem végre be is tartassák őket.

Legyen végre csend és nyugalom, lehessen végre aludni, a turisták is nyugalmat és romantikát kapjanak a pénzükért a tucc-.tucc és a legénybúcsúk részeg kurjongatásai helyett. Aki meg bulizni akar, bulizzon, de visszafogottabban, vagy a 4 fal között - úgy, ahogy a törvény előírja, mások nyugalmát nem tönkretéve. Ne a rendőröknek kelljen mindig kimenniük, ők foglalkozzanak a bűnnel és a bűnözőkkel. 

119113849_2994004827370942_9166212104669874264_o.jpg

Most itt tartunk. Elindult valami, ha minden jól megy, lassan egyesületet is alapítunk. A cél egyszerű: kecske is és káposzta is. Élni és élni hagyni. 

Jelenleg a helyi önkormányzat válaszára együttműködésére várunk. Elvileg nyugalmat és egy élhető, turizmus szempontjából vonzó Zebegényt szeretnének ők is - előbb vagy utóbb nekik is lépniük kell.

Addig viszont ha te is úgy gondolod, hogy jó ügyért harcolunk, gyere, csatlakozz hozzánk, a ZebegÉRT -Zebegény nyugalmáért,tisztaságáért,természeti értékei megóvásáért csoporthoz a Facebookon! A látszat ellenére a háttérben komoly szakmai munka zajlik, ha szívesen tennél is valamit egy nyugodtabb, éjjel is romantikus Zebegényért, írj, sok szeretettel várunk téged is!

UFF � Na meg Peace �  Kriszti

img_20200711_204619.jpg

img_20200823_210651.jpg

img_20200911_165459.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://silenthillz.blog.hu/api/trackback/id/tr4016198126

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ekat 2020.09.12. 08:12:44

Most jól meglepődtem. Zebegény egy szép fekvésű, kellemes, álmos falunak tűnt nekem mindig, mikor átautóztunk rajta. Elképzelni nem tudom, miért akarnék odamenni :) Na jó, esetleg a Natura Hill-t kivéve.

Silent Hill Z 2020.09.12. 10:08:55

@ekat: Pontosan ezért :) Ha már itt tartunk - miért pont a Natura Hill miatt tennél kivételt? Mi az ami vonzóvá teszi?

Fülig José 2020.09.12. 10:17:52

a 2. "insta-pozitívig" olvastam. amúgy a történet
nem lenne rossz (az alapján amennyit olvastam belőle), de megtanulhatnál magyarul fogalmazni hamár írsz, mert ez a pongyola stílus bosszantó.

Silent Hill Z 2020.09.12. 10:23:40

@Fülig José: Bocsi, önkifejezek :D :D :D Egyébként ha képes voltál billentyűzetet ragadni és hozzászólni, azt jelenti, hogy csak jól csináltam valamit. Hallgatlak :)

infrablue 2020.09.12. 11:12:12

Kicsit sem vagyok kárörvendő, de mint volt bilinegyedi lakos akit olyan tanácsokkal láttak el, hogy: "el lehet innen költözni", most látom, hogy a fagyi visszanyalt. Ugye eddig arról volt szó, hogy "kívül tágasabb" - aki nem bírja a bulinegyedet, menjen a francba, ja nem - vidékre. Most kiderült, hogy senki sem védtelen ettől a jelenségtől, sőt a kisebb közösségek jobban megoszthatók, a korrupció pedig nem a 7. ker. találmánya. Sok szerencsét a dunakanyarnak, hogy túlléphessen a tivornyákon.
A nyelvnácik pedig a tartalomra koncentráljanak.

thebestbadtrip 2020.09.12. 12:19:51

Indulatos és elfogult cikk, nem valami objektív írás. Ráadásul nem a bulinegyed “leépítése” tehet az erős nyárról. A bulinegyedet korlátozó rendelkezések alig egy hónapja léptek hatályba, ráadásul a legnagyobb helyek, ahova a sok “legénybúcsús” jár, zavartalanul működnek, mert megfelelnek (vagy befizettek) a kritériumrendszernek. Ami inkább közrejátszott szerintem az az, hogy a vírushelyzet miatt korlátozták a külföldi turizmust, így mindenki belföldön nyaralt (ami pedig sokaknak bulizást jelent). Ha nem a balatoni prolikkal telne meg a dunakanyar, még jó (és tapintatosabb) is lehetne a kialakilt helyzet.

delphinus 2020.09.12. 12:50:53

Egyetlen szociopata is rengeteg, csoportban pedig katasztrofálisak. Jó ötlet az összefogás sok sikert kívánok hozzá! A magyar nyelvet magának kisajátítani akaró arrogancia ellen is az összefogás az ajánlott.

Silent Hill Z 2020.09.12. 13:11:41

@infrablue: á, falun sokkal zajosabb az élet. Ott azt mondják, hogy költözz tanyára, ha zavar. Ott meg nincs víz és kirabolnak. Bezárult a kör :D :D :D

Silent Hill Z 2020.09.12. 13:22:32

@thebestbadtrip: Naná, hogy nem objektív, ez egy blog. Ez a bejegyzés ráadásul egy hihetetlenül megosztó témában íródott - sokan magukra veszik. Egyébként ez a folyamat nem az idén kezdődött. A Dunakanyar túl közel van Pesthez (nekünk speciel 45 perc) - és sokkal olcsóbb. Valahol ez nem jelent problémát, valahol igen. Egy olyan faluban, ahol mindenki a romantikával, nyugalommal és csenddel hirdeti a kiadó ingatlant, ez végzetes lehet. (Mondanom se kell, hogy nem mindegy, hogy a nem kevés pénzért kialakított drága/menő szállásokat romantikus hétvégére használja 2 ember, vagy 10 ember összehányja). Érdemes nézegetni a bookingot és társait - hihetetlen milyen gyönyörű szállások vannak a környéken - dézsával, és minden mással, ami egy romantikus hétvégéhez elengedhetetlen.

Silent Hill Z 2020.09.12. 13:26:17

@delphinus: ez kicsit modorosra sikeredett... és igen, igazad van, sok a szociopata. Félnek a csendtől és a közösségi együttélés szabályait magasról lexarva zenét bölböltetnek .

odamondó 2020.09.12. 14:07:16

Persze. Tehát a belvárosba ne, vidékre ne, balatonra ne, Mátrába ne. Akkor hova szervezzenek az emberek bulit? Attól, mert nyugger vagy más még nem az. És ezt úgy írom, hogy évek óta semmilyen buliban nem jártam. De ettől még mástól nem irigylem el.

(ja és aki okoskodik, hogy engem biztos nem ér zajszennyezés: az új zöld pardon amit már mit tudom én hogy hívnak minden nyáron idehangzik, jó idén full semmi sincs)

CyberPunK 2020.09.12. 15:21:26

@odamondó: Szórakozóhelyre, vagy annak alkalmas helyre. Sok akad budapesten, amiket ráadásul fogyasztás alapon is kilehet bérelni. Az esküvőm is ilyen helyen volt. Konkrétan egy 50 fős tánciskolát béreltünk ki éjszakára, aminek volt saját pultja és tisztességes hangosítása is valami pártízezer forintért, amit lefogyaszthattunk. A hely azóta megszűnt, de fél nap alatt találtunk akkor vagy három ilyet a Deáktól max 200 méterre. Persze szabályok voltak, ha kimész bagózni, akkor kussolsz vagy bezár a buli.

nyelv-ész 2020.09.12. 16:24:00

@odamondó: Valóban, ha neked az a "buli", hogy hangoskodsz, részegen ordibálsz, bömbölteted a tuctuc zenét, akkor inkább ne bulizz. Valahogy régen is megvoltak az emberek a tuctuc nélkül, aztán mégis lehetett szórakozni. A részeg ordibálókat meg kibaszták a kocsmából, aztán a rendőr begyűjtötte őket, ha maguktól nem találtak haza. Ma meg mindenkinek mindent szabad, legfőképp magasról tenni mindenki másra.

Semper Fidelis 2020.09.12. 17:08:38

Túl sok ma már a 3 agysejtes véglény, sőt, lassan többen lesznek mint a normálisok. Én egyébként a tucc-tucc zenéért instant börtönt szabnék ki, gyarló vagyok, tudom. Nem bírom elviselni.

zord íjász · zordidok.blog.hu 2020.09.12. 18:18:47

@Fülig José: @Silent Hill Z:

Önkifejezés ide vagy oda, én azt hittem, hogy ez az "insta-pozitív" jelző afféle cikiző odaszúrás a kibebaszottul média-áptudét generációnak, amely ugyan mindent lefotóz és feltölt, de nem lát semmit és nem emlékszik semmire, mert többet nézte a tájat/embert/állatot a kameráján keresztül, mint szabad szemmel.

Egyébként nagyon kedvelem ezt a blogot a kezdetektől, és nem baj, ha az írások mennyisége a slow-life életérzés ritmusát követi, hogy én is kibebaszottul modern legyek, újfent.

Shazy 2020.09.12. 18:21:07

@odamondó Micsoda egy primitív alak vagy. Nem, nem nyugger vagyok, majd sok-sok év múlva, ha sikerül... Szóval ahogyan már írták, menj bulizni zárt helyre, tartsd meg a zajodat és a cigifüstödet magadnak. Ha meg máshogy nem tudsz szórakozni, ne szórakozz, hagyd élni a többieket.

odamondó 2020.09.12. 19:25:55

@CyberPunK: @nyelv-ész: @Shazy: gondolom a kommentem olvasása nehézségekbe ütközik a nyugger csoportnak. CTRL + '+'-al lehet nagyítani a böngészőben.
Nem, nekem nem okoz fájdalmat ha hangoskodnak kint. Ez van. Túlélem. Ha olyan környéken élnék ahol ez minden napos lenne és zavarna akkor elköltöznék. De gondolom akinek már savanyú az élete annak fáj és legyen mindenkinek savanyú.

nyelv-ész 2020.09.12. 19:27:54

@odamondó: Össze-vissza irkálsz. Tudod mit, menj inkább buliba, ne a gépet püföld szombat este :-)

odamondó 2020.09.12. 20:33:26

@nyelv-ész: eredeti komment olvasása és értelmezése még mindig nem sikerült. :) szép estét és hangoskodjon az aki bulizni megy.

Shazy 2020.09.12. 22:56:57

@odamondó: Elárulom: nem az életkor a különbség közöttünk, hanem az, hogy szórakozás alatt mást értünk. A részegre ivás, drogozás, ordibálás számomra és a neked ellentmondók számára nem szórakozás, hanem primitívség. Te még nem tartasz itt (talán sohasem fogsz), még érveid sincsenek, csak sémákat böfögsz vissza: zavarja az ordibálás = biztosan savanyú nyugger stb. Francokat. Egyszerűen értelmes ember. Persze aki nem, az ezt nem tudja belátni, korlátain nem tud átlépni.

kvadrillio 2020.09.12. 23:24:37

NYOMORÉKKÁ TESZ A COVID !!!
Megérkezett az eddigi legfontosabb üzenet a koronavírusról: a „svéd modell” atyja mondta ki...KORONAVÍRUS A SVÉD MODELL.ALACSONYABB ÉLETKORRAL, ..NYOMORÉK GYEREKEK NŐHETNEK FEL,.. ma 17:58 Anders Tegnell Svédország koronavírus járványügy Anders Tegnell, a svéd járványügyi védekezés vezetője / Fotó: EPA/Janerik Henriksson 91 Blikk-összeállítás Országa egy része és a külvilág sztárolja, a szabadság védelmezőjének tekinti, más részük viszont a fejét követeli, még Svédországon belül is. Anders Tegnell, a 64 éves orvos a koronavírusra adott svéd válasz kiötlője. Magyarországnak működnie kell!
Mint ismert, Svédországban nem voltak komoly lezárások tavasszal sem, sokan azt gondolták, a módszer, mely Tegnellhez fűződik, a pusztulásba viszi az országot. Tegnell azt mondja, nem hisz az egyszerű válaszokban, és a bonyolult feladatok könnyű megoldásában. És azt is mondja, Európa és Kína tavaszi hadjárata a koronavírus ellen olyan, mintha kalapáccsal akarnának agyonütni egy legyet. Szerinte a koronavírusra nincs gyors megoldás. Az orvos Laoszban a (WHO) irányításával folyó vakcinafejlesztésben vett részt, 1995-ben pedig Zairében az Ebola elleni harcban. Ő dolgozta ki az erősen vitatott védekezést Svédország számára, melyben tavasszal különösebb lezárás nélkül mentek neki a járvány időszakának a skandináv államban. Sokan hősként ünneplik, ellenfelei viszont Sztálinhoz hasonlítják és szörnyetegnek nevezik, halállal fenyegetik. Ők azt a jogosnak tűnő érvelést hozták ellene tavasszal, hogy Svédország ötödik az egy főre jutó COVID-halottak listáján. A svéd mutató ötször nagyobb a dánokénál, tízszer a finnekénél. (Ez is érdekelheti: Kérdőívünk a vírustagadókról) Tegnell azonban már az elején megmondta, hogy fenntartható védekezést javasol, a gyors megoldásoknak nem híve. Szerinte a koronavírus sokáig itt marad, ezért olyan rendszerre van szükség, amely orvosolja a saját maga okozta bajokat – írja a napi.hu az orvossal a Financial Times által készített interjú alapján. Az orvos azt is kijelentette tavasszal, hogy a válságkezelési módszere hatásait majd ősszel lehet meglátni. És valóban: szeptember elején, mikor mindenhol ugrásszerűen megnőtt a fertőzöttek száma, Svédországban meredeken csökkenni kezdett, sőt, a náluk sokat emlegetett finn és dán adatok alá süllyedt. Most az jósolja: Svédországban alacsonyabb szinten marad a fertőzés, de lehetnek helyi gócok, kiugrások a számokban, de ezek nem lesznek anyira gyakoriak, mint majd más országokban és nem is lesznek olyan erősen kiugróak. Szerinte ugyanis Svédországban a megszerzett immunitás fékezi a vírus terjedését, máshol nem. A svéd módszer szerinte nem egyenlő a fehérorosz módszerrel, ahol semmit nem tettek. Svédországban a sok tesztelés és az azok alapján hozott intézkedések alapozták meg a védekezést. Tegnell szerint azonban a többi európai ország sem csinálta jól: Fehéroroszország az egyik véglet, a másik meg a többi ország, akik mintha kalapáccsal akarnának agyoncsapni egy legyet. A karantén és a nyitás váltogatása nem fenntartható (Most Magyarországon is úgy tűnik, többen vélekednek így, ugyanis Orbán Viktor szavaiból is az sejlik ki, hogy nem szeretne a kormány újabb karantént, ott védekeznek, ahol szükséges) A svéd szakember ugyanakkor nem mondja, hogy az ismert módszereket ki kellene iktatni: arányosan kell alkalmazni őket, például, hogy a boltok, éttermek korlátozzák azok számát, akik egyszerre bent lehetnek a helyiségekben. Tegnell legfontosabb üzenete: A legfontosabb az iskolák, az iskolás korúak védelme a szakember szerint. Ha az oktatási intézményekben ellenőrizetlenné válik a vírus, akkor betegeskedő korosztályok nőnek fel, rövidebb átlagéletkorral. Ha az iskolákban sikerül megakadályozni a vírus terjedését, az több, mint fél győzelem. És ezt nem felejti el, mikor arról kell döntenie, hogy bezárjanak-e iskolákat, vagy sem. Tegnell álláspontja az oltásról viszont egy veszélyes üzenet: az, hogy az oltás nem fogja egy csapásra megoldani a helyzetet, és az emberek se térhetnek vissza korábbi életükhöz, akkor sem, ha lesz vakcina.

Szornyeteglajos 2020.09.13. 06:18:31

A zebegényi kórkép a korszellem és a vírushelyzet szerencsétlen találkozása.

Korszellem: divat lett a tahóság. Közlekedésben, beszédstílusban, érdekérvényesítésben. Régen kifizetted a napijegyedet a horgásztavon, élvezted a csendet. Ma hallgatod a pronyó mulatóst, félrészeg hőbörgést a szomszéd stégről. Ha nem tetszik, nyugger szar vagy, kussolj, mert neki jogai vannak. Valahogy ennek mentén tették a pesti bulinegyedet és környékét hülyegyerekek dühöngőjévé a helyi potentátokkal szövetkező döbrögik. A hangos szórakozásnak régen is meg volt a helye, úgy hívták, hogy diszkó. Csak hogy a mai proli csóró, nem jár már kocsmába se, mert a diszkontban harmadáron veszi az aranyfácánt, amit elszürcsöl a haverokkal a felütött házi törköllyel, miközben 100W-on szól a tüctüc. Mi kéne még? Súlyos tévedés, hogy a zártkertekben, üdülő övezetekben el kell tűrniük a tulajdonosoknak néhány tahó őrjöngését! Rohadtul nem kell, a természetbe azért megy a normálisabbja, hogy élvezze a nyugalmat, látványt, nem pedig azért, hogy az olcsóért lerészegedni vágyók moslék zenéjét elviselje.

Vírushelyzet: Az emberek megtalálták az elfeledett, elhanyagolt zártkerteket. A zártkertnek is a perifériáján dzsumbujban álló szétlopott présház is gazdára lelt, pedig 20 éve még fél milláért se kellett senkinek. Olyan telkek lettek kitakarítva, amiket gyerekkorom óta csak burgying borít, minden parcellát megvesznek ész nélkül, még a nádast is . Régen talán lakást vett volna, vagy garázst, de az ingatlan lufi miatt most csak erre futja, és azt hiszi, majd ide kijön,ha újra karantén lesz. Aztán nem jön ki, ahogy az az újdonsült pincetulaj sem aki tavaly nagy tereprendezés után bográcsozó helyet, parkolót csinált, idén meg felveri a gaz a telket, alig jár ki.
Tök érthető, hogy menekülnek a lakótelepekről az emberek a zártkertbe, falura, stb. De amikor a tahó kijut a zöldbe, ugyanolyan kártékony, mint a városban, ahol jó esetben a rendőr helyre teszi, ha az utcán nem tud viselkedni. A nagy zöldbejárás-mánia valószínűleg alábbhagy magától, ha a vírushelyzet rendeződik. A tahóság nem fog. Sok sikert a zebegényi tahótlanítóknak!

infrablue 2020.09.13. 10:30:58

@Szornyeteglajos: Igen jó összefoglaló. Ami érdekes, hogy a vélemények jó része a nyuggerezésbe fut ki. Ez valahogy azt sugallja, hogy a nyugger, aki köztudomásúlag nappal is aludhat, nem bír magával, de mi van a gyerekekkel, és a dolgozó réteggel? Réteget írok, mert ezek szerint nagyon kevesen dolgoznak, tehát az iskolában, munkahelyen nem probléma a kialvatlanság és az élhetetlen környezet minden hatása. Mellesleg pl. a Népliget miért nem jó a hánytatásra? Vagy az ún. "rozsdaövezet", amit vagy húsz éve hasznosítanának? Netán Illatos út - Vegyiművek ott van ingyen koksz csak le kell nyúlni a földre.

kvadrillio 2020.09.13. 10:31:32

@Szornyeteglajos: hmmm.......nem is tudtam, hogy a BULI---NEGYEDBE TAHÓK JÁRNAK !!! :o) NO, AKKOR TÉNYLEG JÓ LESZ OTT TAHÓTLANÍTANI !!!!!

odamondó 2020.09.13. 10:42:03

@Shazy: én is elárulok valamit.

1. Még mindig nem tudsz olvasni: 'évek óta semmilyen buliban nem jártam'
2. azt hogy te feltételezed én így buliztam
3. nem vagyok képes elfogadni, hogy van aki valamit máshogy csinál mint te. Én például el tudom fogadni, hogy valaki így 'bulizik'. Én nem így tettem, de nem keserítem vele az életem.
4. ha a világon mindent úgy várnék el másoktól mint magamtól akkor egész nap puffognék
5. savanyú nyugger vagy fejben (lehetsz 30 éves is és nyugger mentalitású)

Zsolttttt 2020.09.13. 11:51:04

Leányfalu ugyanez...

kvadrillio 2020.09.13. 12:58:43

EZ GYÖNYÖRŰŰŰ ! A PROLIKNAK IS ILYEN KELLLLL !!! :o))) MILLENÁRIS...SZÉLLKAPU KÖZPARK...

Pláza helyett közpark lett, maradhat?

kvadrillio 2020.09.13. 12:59:59

@kvadrillio: DE ELŐBB A 3-AS METRÓBA KLÍMÁK FELSZERELÉSE !!!---A PROLIKNAK...IS !!!!!!!

cavalry 2020.09.13. 13:03:51

Épp a tegnapi szombat este ilyen volt (Balaton melletti falu). Kirakták a kölykök a zenedobozt a kertbe, jól bebasztak és ott vírnyákoltak a dübörgés mellett éjjel kettőig. Mi lehet a válasz? Wágner opera 600 wattal non stop? Esetleg legyen az ember garázda és verje szét a zenedobozt? Beszélni nekik felesleges mert részegek. A móka sokkal egyszerűbb, aki 22 óra után 45 decibelnél többet bocsát ki azt büntesse meg az önkormányzat 200000 Ft -ra és ezt hirdessék ki előre. A falu jól jár, az idióták meg nyugton maradnak. Az ilyen barom bulizásnak hívott ökörködést vigyék be egy zárt helyre, torna terem stb. vagy menjenek ki az erdőbe , menedékház stb. Tegnap lehetetlen volt elaludnia a fél utcának.

kvadrillio 2020.09.13. 13:17:52

HMMM.......KELL A SZÉLLPARK A PROLIKNAK.,..IS !MERT NEM SZEGREGÁLJUK A NÉ.PET ÚGY, HOGY BUDÁRA MINDENFÉLE CSILIVILIKET ÉPÍTÜNK, A PESTI OLDAL MEG LE VAN SZARVA !
BUDÁRA A METRÓKBA  RÖGTÖN VOLT KLÍMA, PESTEN IZZADTAN MENNEK MINDEN NAP DOLGOZNI AZ EMBERKÉK NAPONTA 500 EZREN, MERT EZ A FASZ KORMÁNY IS SZEGREGÁLJA A NÉPET !!!  
PESTEN NINCSENEK OLYAN CSILIVILI JÁTSZÓTEREK MINT BUDÁN, CSAK KAPKODOM A FEJEM, MIKOR VÉGIGNÉZEM A BUDAI ELITKERÜLETEKET !!!!!

ÚJPESTEN EGY NORMÁLIS JÁTSZÓTÉR VAN A GYEREKEKNEK: A TARZAN PARK, AHOL FIZETNI KELL EZÉRT A LUKSZUSZÉRT ! BAZDMEGORBÁN !

nem kéne minden vonalon szegregálni ezt a nyomorékká tett népet és állandóan az elitkerületeknek kedvezni !

A LELKEM FÁJ, AMIKOR ILYENEKET LÁTOK ! ÉS...IGEN !  ÖLNI TUDNÉK MIATTA !

KURVÁRA UNOM MÁR AZ ELITETJÁCCUNK SZINDRÓMÁJÁT A POLITIKUSAINKNAK !
MENJEN MIND A BÜDÖS PICSÁBA A HARÁCSOLÁSSAL, KORRUPCIÓVAL ÉS MINDEN EGYÉB ÚÚÚRI ALLŰREIKKEL EGYÜTT !
BOLDOG MAGYAROKAT AKAROK EBBE AZ ORSZÁGBA !

ÉS NEM  NYOMORGÓ, VEGETÁLÓ, ÖNGYILKOSOKAT !

Shazy 2020.09.13. 16:02:12

@ kvadrillio

"nem kéne minden vonalon szegregálni ezt a nyomorékká tett népet és állandóan az elitkerületeknek kedvezni !"

Ahol többet fizetnek be, oda többet is kell adni.

Nem játszótér, buszmegálló. Fertő tó osztrák oldaláról indulva:

1) Ausztriában: négy oldalról zárt buszmegálló, nádtetővel, ablakkal, ajtóval, - gyönyörű állapotban, tiszta, csillog-villog
2) Magyar oldalon, osztrák határhoz közel: négy oldalról zárt buszmegálló, nádtetővel, ablak- és ajtónyílással (nem volt betervezve nyílászáró) - gyönyörű állapotban, tiszta, csillog-villog, kivéve egy graffitit
3) Magyar oldalon, osztrák határtól kb. 50 km-re: három oldalról zárt buszmegálló, valamilyen kommersz tetővel, ablak- és ajtónyílással (nem volt betervezve nyílászáró) - kicsit kopott állapotban, eldobott csikkekkel, néhány graffitivel, szemetes majdnem üres
4) Magyar oldalon, osztrák határtól kb. 100 km-re: hátsó részén zárt buszmegálló, valamilyen kommersz tetővel, eldobott csikkekkel, a hátsó fal telefirkálva graffitivel, szemetes félig tele
5) Magyar oldalon, Tatabánya környékén: hátsó részén zárt buszmegálló, valamilyen kommersz tetővel, eldobott csikkekkel, a hátsó fal és a buszmenetrend telefirkálva graffitivel, szemetes tele (és lefirkálva graffitivel)
6) Magyar oldalon, Budapest közelében: buszmegálló jelzőoszloppal, a buszmenetrend telefirkálva graffitivel, graffitizett szemetes régen ürítve, csikkek mindenhol
7) Magyar oldalon, Alföld közepén: buszmegálló jelzőoszlop és buszmenetrend nélkül, szemetes nincs, csikkek, papírszemét és eldobott Hell-es aludobozok szerteszét, a megálló mögött a fűben barna kupacok

Vajon mi lehet a különbség?

Szerintem nem a kormányzati támogatás mértéke a döntő.

kvadrillio 2020.09.13. 19:35:02

Vajon mi lehet a különbség?...ECCERŰŰŰ ! A KÜLÖNBSÉG 1 % ----- 99 %
Vajon mi lehet a különbség?
!!!!!!!!!

1 % DÚSGAZDAG KAPITALISTA OLIGARCHA, MULTI.......ÉS 99 % KIZSÁKMÁNYOLT ÉS ELNYOMOTT EMBERISÉG !!!
A DROGOZÁS ELTERJESZTÉSE, MUNKanélküliség, rabszolgaéletszínvonal !

A SZOCIALIZMUSBAN MÉG CSŐSZ IS VOLT, AKI A HOSSZÚ, VÉGÉN ACÉLSZÚRÓVAL FELSZEDEGETTE AZ ELDOBOTT SZEMETEKET ! TISZTÁBB VOLT MAGYARORSZÁG HARDVER SZEMPONTBÓL ÉS SOFTWARE SZEMPONTBÓL IS !!! UTCÁK, TEREK...STB...., ÉS AZ EMBEREK SZELLEME, LELKE IS TISZTÁBB VOLT !!!!!

EZT BASZTA HAZA A KAPITALIZMUS AZ ÖSSZES MOCSKÁVAL ! DROGOK, KORRUPCIÓ, ADÓCSALÁSOK, ÁFACSALÁSOK ÉS MOCSOK MINDENHOL !

ÉS FŐLEG A TÁRSADALMI...SZEGREGÁCIÓ !!!!!...

ELITISKOLÁK-CIGÁNYISKOLÁK, ELITMUNKAHELYEK--KÖZMUNKA, ,,,ÉS MÉG LEHETNE SOROLNI....

HAS NYOMORBA TASZÍTANAK MILLIÓKAT, AKKOR BEZONY GRAFFITIZNEK.., DROGOZNAK..., .ÉS......TOBZÓDNAK EGYESEK A MILLIÁRDJAIKBAN !

REMÉLEM ENNEK HAMAROSAN VÉGE LESZ ! MERT ÍGY, NEM MARADHAT.

kvadrillio 2020.09.13. 19:41:05

A RENDSZARVÁLTÁS ELSŐ INTÉZKEDÉSE VOLT, A SZEGREGÁLÁS LÉTREHOZÁSA..ILYET CSAKIS ÁLLATOK CSINÁLNAK !!!!! NEM....ÁLLATOK, , A RENDSZARVÁLTÓK CSINÁLTÁK MEG !.

A tanulmány azt vizsgálja, miként erősítheti fel az iskolarendszer a szegregáció mechanizmusai révén a társadalmi egyenlőtlenségeket. Az iskolai szegregáció - különböző származású tanulók eltérő iskolákban vagy osztálytermi csoportokban történő oktatása - többféle mechanizmus következménye lehet: létrejöhet adminisztratív döntések következtében, de felerősödhet spontán módon, egy teljes mértékben szabaddá vált iskolaválasztási rendszer működésének következtében is. Ez utóbbi jellemzi a rendszerváltás utáni magyar iskolarendszert. A tanulmány közgazdasági érvekre és nemzetközi tapasztalatokra támaszkodva kimutatja, hogy a hátrányos családi körülmények közül érkező gyermekek egy erősen szegregált iskolarendszer keretei között - a kortárs csoport hatása és az alacsonyabb hatékonyságú pedagógusi munka miatt - alacsonyabb színvonalú oktatásban részesülnek, mint egyébként részesülnének. Az igen gyéren rendelkezésre álló hazai adatok felhasználásával kimutatja, hogy az általános iskolák közötti egyenlőtlenségek nagymértékben megnőttek a rendszerváltás óta, és ezek valószínűleg növelték az eredményességbeli egyenlőtlenséget is. Az általános iskolai szegregáció fontos tényező lehet annak magyarázatában, hogy Magyarországon nemzetközi összehasonlításban miért kiugróan magas a gyermekek családi háttere és általános iskolai eredményessége közötti összefüggés. A magyar iskolarendszer e sajátossága miatt jelentősen növeli az öröklött társadalmi egyenlőtlenségeket, ami mind hatékonysági, mind morális szempontból súlyosan kifogásolható. A tanulmány első részében elméleti érveinket fejtjük ki, a második részben az iskolai szegregálódás tendenciáiról rendelkezésre álló hazai tapasztalatokat összegezzük. Journal of Economic Literature (JEL) kód: I21, J15.

ÉS TERMÉSZETESEN AZ ELITISKOLÁKBA A LEGJOBB TANÁROKAT SZIPKÁZTÁK EL !!!!!

kvadrillio 2020.09.13. 19:46:16

GYURCSÁNY ELIT-GYEREKE PL. ÍGY VIZSGÁZOTT.....:o)))))

Botrányos érettségi – Gyurcsány fiával kivételeztek?

Csepel.info

Jogorvoslat

A szülők jogorvoslati kérelmet adtak be

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök fia sikeres érettségi vizsgát tett le abban az alapítványi iskolában, ahol ugyanakkor osztálytársainak többsége megbukott. A megbuktatott gyerekek szülei szerint a kormányfő fiával már az írásbelinél is kivételeztek. A szülők mégsem őt okolják, az iskola szerintük minősíthetetlenül gyenge teljesítménye, valamint az érettségin tapasztalt visszásságok miatt azonban jogorvoslati kérelemmel fordultak a minisztériumhoz. A Csepel.info megkereste az érintett iskolát is, melynek titkára elmondta, hogy amíg le nem zárul az ügy, nem kívánnak nyilatkozni.

Nagy aggodalommal vártuk az érettségit, mert tudtuk, hogy az iskolában komoly gondok vannak. Már az írásbelinél súlyos problémák merültek fel – mondta el a Csepel.info-nak az egyik diák édesanyja. A lányom diszlexiás, emiatt pedig az írásbeli hivatalos idején túl bizonyos tantárgyakból még egy órát kellett volna neki biztosítani arra, hogy befejezhesse a vizsgát. A lányomtól ezt megtagadták, Gyurcsány Ferenc fiának azonban, aki osztálytársa volt a lányomnak, ugyanezt megengedték. Így egyedül a miniszterelnök fia részesülhetett két tantárgyból a plusz egy óra vizsgaidőből. Úgy tudom, hogy ez a kedvezmény – noha neki megadták – nem került jegyzőkönyvbe. A miniszterelnök fia egy harmadik tantárgyból már nem volt jogosult tovább bent maradni, de egy fél órával ott is tovább maradt, ez viszont jegyzőkönyvezve is lett.

Diszlexia

“Javaslataink az érettségi vizsgára is érvényesek” – míg Gyurcsány fia kedvezményben részesült, ez a kislány nem

Úgy tudom, hogy a szabályok szerint ilyen esetben is abban a teremben kell befejezni az írásbelit, ahol azt megkezdték. A miniszterelnök fiát azonban a hivatalos vizsgaidő lejártakor egy különterembe vezették át, ahová egy felkészítő tanár is elkísérte. Miközben így ketten maradtak, egy alkalommal az egyik diák „véletlenül” benyitott az ajtón, ahol azt látta, hogy a fiú a tanár jelenlétében szorgalmasan körmöl, miközben a padon mindenféle papírok is ki voltak terítve, amiket az ajtónyitásra kezdett összekapkodni – mondta el a lány édesanyja.................................

kvadrillio 2020.09.13. 19:47:23

@kvadrillio: őt is szegregálták !!! :O))))))))))

eßemfaßom meg áll 2020.09.13. 19:54:17

@cavalry: "aki 22 óra után 45 decibelnél többet bocsát ki azt büntesse meg az önkormányzat 200000 Ft -ra és ezt hirdessék ki előre."

Ezzel azért lennének problémák, 45db-t zümmög egy random hűtő. Ha esetleg még el is fingod magad akkor ugrik a 200ezred?

cavalry 2020.09.14. 10:09:19

A zajjal való birtokháborításra ez vonatkozik, de ez lakáson belül 45 decibel érték. Természetesen ezt műszerrel kell bemérni olyan esetben, amikor ez rendszeres, pld valaki Wágner operákat hallgat éjfélkor a társasházban. Ha ez kinti zajforrás ugyan ez a helyzet. Itt pld valami cukrászat hirdeti a termékeit vasárnap ebéd után, a farmom másik felén, 300 méterre az utcától is tisztán értem mit szeretne eladni. Mert feltekerte a versenyző a hangerőt, - hagy szóljon. Megkértem hogy ne tegye :)
süti beállítások módosítása