Turizmusfejlesztés, 900 milliós támogatás, és egy mesebeli kis falu lassú, de biztos halála
2021. július 15. írta: Silent Hill Z

Turizmusfejlesztés, 900 milliós támogatás, és egy mesebeli kis falu lassú, de biztos halála

Július közepe van, idén még ki se dugtuk az orrunkat a nyaralóba. A telekből méhlegelő lett, a házból póktanya. Nem megyünk, mert nem merünk. 

Itt egy kis falu, ami iszonyatos pénzeket kapott a turizmus fejlesztésére. 900 milliót. Egy kb. 900 fős skanzenszerű icipici mesebeli kis falu. Ezt még kimondani is sok. Strandot már fejlesztettek. Fene tudja, nekem nem jön be, az új épület olyan, mintha a 60-as évekből ragadt volna ott, árnyék sincs, beton annál inkább, de szuper, hogy elkészült. Max. parkolni nem lehet a közelében.

A hajókikötő mondjuk jópofa lett, aranyos, hogy vannak kint padok és asztalok (talán 3 is), ahova ha nincs tömeg, le lehet ülni. Ősszel, hétköznap kötelező kör! A dunakanyarban kanyargó hajójárat is az - olcsó, jó, praktikus, gyerekekkel hatalmas élmény. Már akkor is, ha az ember ki se száll, csak körbe-körbe hajókázik. Mi Esztergomig szoktunk menni vele - ott fagyizni egyet, utána vissza. Bakancslistás program!

Romantikus  utcácskák, kanyargó patak, tisztavizű forrás, Börzsöny. Parkolók persze nincsenek, a turisták meg autóval jönnek. Nem is csoda, Pest közelében kevés ilyen jó hely van. Mi is kirándulóként jöttünk először - és azonnal bele is szerettünk a macskaköves főtérbe, a templomba, a falu hangulatába. Amikor nyaralót kerestünk, nem volt kérdés, hogy Zebegény is felkerül a listára.  

Persze, lehet kifogásokat keresni, idén miért nem jártunk még kint a telken - és fizetünk inkább a szállásért valahol máshol, jó messze innen. 

Az, hogy nem igazán szeretek vezetni, nem indok - vonattal/hajóval Zebegény szuperül megközelíthető. A bevásárlás sem indok, Szob gyalog sincs messze, talán 20 perc összesen - ott mindent megkapunk emberi áron, van hekk, van fagyi, van gyönyörű strand. 

1626336355892.jpg

Azt hiszem amiért valójában nem merünk kimenni az, hogy tavaly nyáron nagyon eldurvult a helyzet. Buli buli hátán, zaj hajnalig, rendőrség hívogatása mert remegtek a ház falai az egyik zebegényi család bulija miatt (jó sokan hívták aznap éjjel a rendőrséget). Füldugóval aludtunk és alig volt olyan hétvége, amikor nyugodtan ücsöröghettünk a tűz mellett a csillagokat nézve. Ha volt is, az se tartott sokáig. Mivel mi csak hétvégekre mentünk ki, majdnem mindig mindent telibe kaptunk. 

Zebegényben a helyiek nem reagálnak erre. Vagy bezárkóznak, még a legnagyobb melegben is ajtó/ablak becsuk - vagy (a leghangosabbak) úgy érzik, hogy ez kell ahhoz, hogy Zebegény fejlődjön. Mert ez mindig is így volt, akinek nem tetszik, az minek ment oda. Hja. Pont ilyen erősítőkkel és mélynyomókkal tolták 40 éve. 

Idén az egyik buli miatt felrobbant az internet - napokon át se parkolni, se élni nem lehetett a faluban, még sok-sok kilométerrel arrébb is csak a basszust hallgatták az erdő lakói. El lehet képzelni, mi lehetett a faluban. A településnek nyilvánvalóan nincs semmi stratégiája a falu jövőjéről. Az önkormányzat (plusz a jegyző) ezt engedélyezi. Az összes bulit engedélyezi. Ezek külsősöknek szóló durván belépőjegyes bulik, nem viszik Zebegény jó hírét, max. a partyzók között - hiszen nincs is jobb annál, mint éjjel seggrészegen egy mesebeli kis falu közepén hányni és üvölteni. Ki ne akarna visszajönni. 

Én erre fizetem az építményadót. 

A nagy kedvenc Sárkányfesztnek közben lőttek (magánterületen volt, amit most elkerítettek és beépítenek). Zebegény legmenőbb insta pozitív részei lassan mind eltűnnek, hiszen mind magánkézben vannak, most érdemes apartmanházakat húzni rájuk. 

Persze Pilismarót se segít a helyzeten. Mostanra kivágták a fákat a parton (ez egyszerűen hihetetlen), az egyik színvonalas és Zebegényre is figyelő szórakozóhely bezárt - maradt a Könyvtár. Ez valami gagyi kis büfé, ahol néha hatalmas (max. 20-30 fős?) bulikat tartanak - Duna felé irányított hangszórókkal. Sejthető, ugye? Pilismarót egy ici-pici hely. Ezek a bulik nem tömegrendezvények. Nekik joguk van ehhez - meg egyébként is, ki állítja meg őket? Meg a patkányírtó zenéjüket. Persze, az már a túlsó part, másik megye... 

Hát ez van most Zebegénnyel, ezért vagyok én is ilyen csendben.

A 20-i hétvége adná magát, hogy kimenjünk, mert mindenhol teltház lesz, de nem merek. Egyrészt ott lesz a család akik a jegyző engedélyével mindig ilyenkor buliznak (a rendőrség meg egész éjjel dolgozik, mert fél Zebegény őket hívogatja emiatt), másrészt ki tudja ki mit talál még ki. Amíg a kis faházakat bérlő népek mélynyomóval az autójukban érkezhetnek, nincs miről beszélni. 

Utána meglátjuk. Hét közben talán még lesz értelme kimenni - pénteki hazajövetellel. 

Nem tudom, mire számítsak. Az őszben bízom nagyon, az hihetetlenül békés/nyugis szokott lenni. Fűtés van a faházban, a vizet ráérünk november végén elzárni.

Persze, tudom én, hogy én is túlérzékeny vagyok - azt mondták, ha zavar a zaj, költözzek tanyára. A telek üdülőövezetben van, csendes, kedves szomszédokkal, tényleg azt hittem, hogy mi most alaposan lemásztunk a térképről.

Le is másztunk - dehát a Dunakanyar már csak ilyen a víz / levegő mind gyönyörűen viszi a hangot, a dombok meg visszaverik azt. Egész Zebegény ilyen, nincs ebben semmi különös. Turistaként nem zavarna, valószínűleg én is bulizni jönnék, és jó hangosan óbégatnék egész éjjel, hiszen ezért fizettem. 

A belvárosi barátainkat persze nem zavarja a zaj, megszokták. Sokan mondták már, hogy megvennék SilentHillt.

SilentHill marad - én kivárok, jövőre lehet, hogy felújítok :)

Peace!  

A bejegyzés trackback címe:

https://silenthillz.blog.hu/api/trackback/id/tr7716628140
Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása