Geotagging, a néma gyilkos...
2019. szeptember 16. írta: Silent Hill Z

Geotagging, a néma gyilkos...

Nyáron Neuschwannsteinben jártunk. Igen, kezdhetsz is felnyeríteni. Hülyék vagyunk. 1 óra kínlódás a parkolóig, 3/4 óra várakozás, hogy a hídra feljutva végül esélyünk se legyen fényképezkedni. Ismerős? 10 éve még úgy kellett levadászni valakit, hogy csináljon végre rólunk egy közös képet - aztán beindult a geotagging és hirtelen mindenkinek pont azon a hídon kellett fényképezkednie. Soha többet!

2019. Zebegény, Sárkányfesztivál

Ez a program talán az év legjobban várt programja, ezen a napon kisgyerekes családok tömegei markolják fel szunnyadó sárkányaikat és indulnak neki a nagy kalandnak. A Sárkánydomb megtelik, az egyébként álmos Zebegényben beindul az élet.

Nem kapkodtuk el, kora délután értünk a kis házikónkhoz. Az út mentén az ilyenkor szokásos sorok kígyóztak, pont, amire számítottunk. Zebegény nem a tízezreket befogadni képes óriásparkolók falva. A faluba befelé vezető egyik út mentén egy unatkozó srác nyomogatta a telefonját, a kukásmellénye a táblára akasztva - gondolom ő volt a forgalomirányító. Az utcánkba felkanyarodva az egyik család autója majdnem visszacsúszott ránk - fingja sem volt róla, hogy kell ezen a terepen vezetni, szerencsétlen autót nagyon sajnáltuk. Szerintem az alatt a 2 perc alatt 2 évet öregedett. Azon az úton én is remegve szoktam felmenni és olyankor csak azért szurkolok, nehogy szembe jöjjön valaki és meg kelljen állnom az emelkedő közepén. Pechje volt, nála épp jöttek, és aki jött, nem tudott / akart visszatolatni.

Lecuccoltunk, felpakoltuk a kutyát, felsétáltunk mi is a Sárkánydombra, lőttünk egy-két képet, vettünk egy kicsit a kedvenc chilinkből (így megúsztunk egy utat Nagymarosra), aztán hazasétáltunk.

70392389_370339723900120_3923051745533493248_n.jpg

img_20190914_135202.jpg

Ebédelni inkább az egyik kismarosi étterembe mentünk, ott azért csak kisebb a tömeg és az árak is barátságosabbak. Amikor hazaértünk, az egyik (kevésbé meredek, ezért az autó alváza szétszedése nélkül is használható) kapunkat már el is állták. Na hurrá.

img_20190914_172311.jpg

img_20190914_173130.jpg

Estére eltűntek az autók, lenyugodtak a kedélyek.

img_20190914_192928.jpg

Másnap kora reggel újra elindult a roham, a szervezők könyörgése ellenére autók jöttek felfelé - aztán amikor rájöttek, hogy tömeg van, lefelé. Előttünk elég nagyot dob az út, szerencsétlenek elég nagyokat zakkantak. A zebegényi "hegyi" utak jellegzetessége, hogy egyszerre max. 1 autó fér el rajtuk - kettőnél az egyiknek vissza kell tolatnia. Na most ez a Zebegényben szokásos meredek terepen igencsak komoly kihívás. A szomszéd tegnap 10 perc alatt teljesítette a lefelé tartó 20 méteres utat, annyiszor kellett visszatolatnia, ami azért elég komoly sportteljesítmény. A szomszédos állatos utcák mind bedugultak, a falu központjában megállt az élet - az egyik zebegényi oldal információja alapján a faluban már a betegszállító sem fért el, csak imádkozni lehetett, hogy senkihez ne kelljen mentőt hívni, mert a sok szabálytalanul parkoló autós miatt esélyük se lett volna.

A falu megtelt. A fesztiválozók autói kitaposták a frissen kátyúzott utat, a fesztiválozók letaposták a házunk előtt lévő vadvirágok és a gondosan nevelgetett kakukkfű egy részét. Nem akartak rosszat, egyszerűen olyan sokan voltak, hogy ez innentől kezdve törvényszerű volt. A rendezők meg töketlenek voltak. A faluba 3 úton lehet bejutni - az egyik vezet a központba - ott nyomogatta a telefonját az egyik szervező - volt a másik, ami hozzánk és az állatos utcákhoz vezet - na meg egy harmadik. Hiába írtam nekik, hogy SOS küldjenek valakit a felénk (is) vezető úthoz, mert ez így nagyon gáz, ezen a terepen gyakorlatlan vezetők tömegei próbálnak folyamatosan feljutni és ez senkinek sem lesz így jó - a szervezők azt se tudták, hova kapjanak - a látogatók meg ugye teljesen érthető módon oda parkolnak, ami a legközelebb van a célhoz - hiába a szervezők igyekezete a sárkánybusszal. Tőlünk meg ugye a Sárkánydomb kertek alatt kényelmes sétával max. 10 perc gyalog. 

Végül kihúztunk egy kötelet a kapunk elé, és lezártuk a témát. 

A kérdés az, hogy tényleg szüksége van erre a falunak? Kinek jó az, ha egy 900 fős faluba egy-egy rendezvényre (és néhány Toi-Toi WC-re) napi tízezer (!!!) fős tömeg zúdul, legalább 1000, egyszerre parkolót kereső autóval? Egy kis üzlet van összesen, egy zöldséges, a Mókus, na meg néhány durván túlárazott kajálda. Ennyi. Ez egy kis falu. Szuper adottságokkal, na de akkor is...

Geotagging. Mindenki csinálja. Én is. Mehet is a Facebookra - Sárkánydomb, Sárkányfesztivál. Marha jó képek. Gyönyörű idő, sárkányok, Duna, zöld, remek hangulat, az ország legszebb települése :)… A tömeg nem látszik, a parkolási gondokat meg nem írja ki senki a Facebookra - ki dicsekedne azzal, hogy a tömeg miatt ő már csak szabálytalanul tudott leparkolni, vagy, hogy a plédjére percenként rátaposott valaki. Mint ahogy azt sem, hogy a hatalmas tömegre egy, saccra néhány száz fős társaságot kiszolgálni képes infrastruktúra jut.

Viszont ott a geotagging... a hely már meg is van - aki idén lemaradt, a haverok képeit és a geotagginget látva már el is döntötte, hogy jövőre ott a helye - neki is kell egy sárkányos kép!

A falu meg vagy túléli, vagy nem.

Talán túléli, és alapjában véve minden értelmes nappali (!) program kifejezetten jót is tesz neki, olyankor kicsit felpezseg az élet - de valahol csak meg kellene húzni a határt és kitenni a megtelt táblát.

Hamarosan Tökfesztivál... már alig várom... khm.

img_20190915_110625_1.jpg

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://silenthillz.blog.hu/api/trackback/id/tr4315094076

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása