Pilismarót megúszta – felkészül Zebegény?
2020. szeptember 22. írta: Silent Hill Z

Pilismarót megúszta – felkészül Zebegény?

Igen, még mindig Zebegény – ha már egyszer ez a blogom témája.

Imádom Zebegényt. A környék legszebb falvainak egyike, ami még őrzi ártatlanságát – gyalog körbejárható, nincsenek gyárak, hatalmas szállodák, nincs óriási wellness hotel, se semmi más, ami nagyüzemű turistalátványossággá változtathatná, vagy mondjuk cementet szórna a levegőbe. Van viszont hihetetlen panoráma, egy halom Natura 2000-es terület, vannak cuki retro faházak (mint a miénk), cuki és menő napraforgó-házak, van egy gyönyörű templom, kilátó, rétesező, lángos és street food - és akárhogy is nézzük, a művészet/festészet egyik hazai fellegvára – hiszen ott a Szőnyi iskola, ahol a jövő művészei szívhatják magukba az erdőben és a Duna partján nyaranta a tudást - na meg van esküvőktől hangos sátortábor, és a méltán hírhedt „ma éjjel senki sem alszik, mert mi mulatunk” augusztus végi szülinapi buli, ahová szerintem jövőre sok szeretettel várnak mindenkit a szervezők egy kupica pálinkával (feltéve, hogy sikerül időben kideríteni, mikor lesz).

Igen, Zebegény nyáron zajos. Most viszont ősz van - és az ősz az az évszak, amikor minden természetbarátnak és feltöltődni vágyónak kötelező Zebegénybe elzarándokolnia. Sárga, zöld, barna, csendes, békés. Pont, amire az ember Zebegényben egész évben számítana. 

Ennek elérése érdekében össze is raktunk egy kedves, udvarias levelet a polgármester asszonynak, amire persze azóta is várjuk a választ. Még 30 napon belül vagyunk, úgyhogy remélhetően semmi gond. Persze az én nevem állt a levél alján, ami rossz ómen– hiszen ebben a faluban vannak a zebegényiek, vannak a gyüttmentek, na meg vannak azok, akik elég, ha az adót befizetik, nem kell nekik út, nem kellenek fejlesztések, nem kell őket meghallgatni. Pedig mi is tudunk ám jó dolgokat mondani.

Persze, tudjuk, sok dolga van egy 1000 fős falu vezetésének. El kell költeni 900 milliót, ráadásul egyes hangok szerint a falu egyik részéből - ha jól értem, pont a híres, és ki tudja mióta piacon lévő soktulajdonosú sípályából (Pilismaróthoz hasonlóan) titokzatos erők  hatalmas bányát szeretnének csinálni – mindezt állami elővásárlási jog bejegyeztetésével megtámogatva az érintett magánszemélyek és önkormányzat kezében lévő telkekre. 

A történet persze zavaros. Nagyon. Senki sem beszél arról, mi készül, ki és mit szeretne itt csinálni. Akkor most tényleg egy hatalmas bányát készítenek elő? Vagy csak a telkekre fáj valaki foga? Az érintettek miért nem beszélnek erről? Nekik mindegy? Az egyik helyi Facebook csoport -hivatalosan meg nem erősített, de személyes érintettség miatt igaznak tűnő- információja alapján: „széljegyre elővásárlási jogot kapott a magyar állam közel 100 helyrajzi számon található területre "nemzetei stratégiai érdekekre" hivatkozva 7 féle ásvány kibányászása érdekében.(a kormányhivatal kérelmére elővásárlási jog bejegyzési eljárás indult.)”  Ezt az oldalnak a polgármester asszony is megerősítette - szemmel láthatóan ugyancsak értetlenül állva a történtek előtt: „Nagyon sajnálom a folyamatot. Nincs közünk hozzá, bíztam benne, hogy a sípályát nem érinti. Az infóm annyi amennyi feltehetően Neked/Nektek is, hogy a Bányakapitányság kérelmére a Földhivatal bejegyezte a Magyar Állam elővásárlási jogát

Én már semmin sem lepődnék meg. Ha bányáról van szó a Dunakanyarban, valahogy mindig érdekesen alakulnak a dolgok. Senki nem tud semmiről - de valami mégiscsak történik - ami nem feltétlenül jó a kapcsolódó települések lakóinak, akik vagy összefognak, vagy nem. Rákerestem kicsit, Márianosztra iparűzési adójának igen komoly részét a helyi bányájuk fizeti be, így ők megértem, ha tapsikolnak, ha bővíteni kell - ezzel szemben Zebegény 2017-es (publikus) településfejlesztési terve alapján Zebegény nem hiszem, hogy tapsikolni kezdene, ha a bánya területét kibővítenék. 

"Bánya terület (KB): A szobi közigazgatási határ mellett, a Márianosztrai út mentén (0163/1, 0163/2 hrsz-telken) különleges mészkőbánya terület üzemel mintegy 5,75 ha-on. A valós bányatelek határa jóval nagyobb, mely a
szerkezeti és szabályozási tervlapon feltüntetésre került. A területet érinti a régészeti terület és az ökológiai hálózat egy részterületen. A tervezés keretében új bánya területfejlesztés nem történik. Különleges megújuló energiaforrás terület: (Ken). A Márianosztrai út mentén a bányatelek mellett jelenlegi mezőgazdasági területen megújuló energiafejlesztésre és településgazdálkodási célokra kijelölt terület tervezett."

Na mármost itt van Zebegény, ahol most egy csapatnyian itt küzdünk, hogy ne legyen hangoskodás - erre hatalmas bányát indítanak? Hogy jutnak ki a főútra a teherautók? Mekkora környezeti terhelés éri ezzel Zebegényt? Na és a zajszennyezés? Amilyen nagy balhé volt Pilismarót körül (nagyon sok zebegényi kiállt Marót mellett!), olyan csönd van most. Talán mert más van a háttérben? Lehet, hogy ez nem érintené a falusiakat, és a nyaralótulajok szívnák meg legjobban?

Persze, eddig is volt bánya Zebegényben, ráadásul sokáig pontosan ez a bánya volt, ami egy ideig a kérdéses területen működő sípályát üzemeltette. Ez egy ici-pici mészkőbánya (9 fő foglalkoztatottal, 1 tulajdonossal, kb. 100 millás nettó árbevétellel) - szó nincs durva kitermelésről. A környék a fosszíliáiról is híres, úgyhogy egyszer én magam is szívesen elzarándokolnék a területére (sajnos - vagy nem sajnos, de kizárólag engedéllyel lehetséges). 

kepkivagasbanya.PNG

Hát ez van. Pilismaróton a bánya bebukott, Marót megmenekült – akkor most Zebegény a soros? Ha nem, akkor mi történik Zebegényben? Vihar a biliben? Senki nem beszél, senki nem kérdez, senki nem tiltakozik –még a Facebookon is csak egy helyen lehet erről olvasni. Fene érti ezt.

Csak reménykedni tudunk, hogy ez most csak vaklárma - de mi van akkor, ha nem az? Ha még az önkormányzat is értetlenül áll a tények előtt, nem kellene végre aggódni egy kicsit?

#Jóvanazúgy #ébresztő

Ha Te is csatlakozni szeretnél a ZebegÉRT - Zebegény nyugalmáért,tisztaságáért,természeti értékei megóvásáért csoporthoz, itt találsz minket: http://www.facebook.com/zebegert/

 

A bejegyzés trackback címe:

https://silenthillz.blog.hu/api/trackback/id/tr7316209826

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zord íjász · zordidok.blog.hu 2020.09.24. 07:47:44

Ha senki nem tud semmit, az azért van, mert eddig nem akadt egyetlen ember sem, aki hivatalos formában megkérdezte volna, amit tudni lehet, amit tudni kell.
Majd te megtudod, amit elmondanak neked, ha lejár a határidő. Ha kevésnek találod az információt, és úgy érzed, hogy az önkormányzat közérdekű adatokat hallgat el, vagy felkavar a kapott hír, akkor írhatsz újabb levelet, 20-at, pert indíthatsz, tüntetést szervezhetsz, telekürtölheted a sajtót, alapíthatsz civil egyesületet, és harcolhatsz.

Most ez egy klasszikus, kicsit szánalmas történet: facebookon puffogás, 4-5 magyar összehajol, morog, aztán majd megunják, majd hazamennek.

Te megtetted: írtál levelet, írtál az ügyről a blogra, címlapon vagy. Az ilyesmit nem szereti a hatalom, nem szeretik a háttérben kotorászók. Van hatása, ha jól csinálod. Hidd el, tudom miről beszélek.

Üsd a vasat. Ne hátrálj, használd ki a Blog.hu adta lehetőséget, minden alkalommal. Amit csinálsz ilyenkor, az hasznos közéleti tevékenység...olyan fizikai és virtuális kockázatokkal, amit remélhetőleg felmértél előtte.

zordidok.blog.hu/2020/09/22/rugalmas_elszakadas_571

Kitartás.

gigabursch 2020.09.24. 07:49:50

Amíg ipar lesz, addig bányára is szükség lesz, még akkor is, ha egyre jobb és jobb lesz az újrahasznosítás.
Ez tény.
Márpedig amíg ember van, ipar lesz.

Amit Maróton bányászhatnának az előcitált területen (kavics) az egészen más történet, mint amit - ezek szerint - Zebegényben. Más formájú, alakú, állagú, alapkőzetű stb. és főleg(!) másra való. Ehhez nem kell akadémiai doktori cím. Elég a józan ész.

Az meg egy külön érdekesség, hogy a bányatelkeken a Magyar Államnak évszázadok óta az épp aktuális politikai rendszertől és meghatározó jogszabályoktól függetlenül mindig is elővásárlási joga volt.
Nem ok nélkül való ez, ugyanis a bányászati feladatat az alapanyagellátásban ilyetén módon még a közérdek fogalom peremét is súrolja.

A Natura2000 nem kizáró, csak korlátozó rendelkezéskör, tehát mielőtt ezzel dobálódzik a kedves szerző (meg a többi hasonló, keveset gondolkodó és sokat beszélő kommentelő), legalább egyszer(!) járjon már utána és olvassa már el az Óllyópaji Jujjdejó idevágó általános és az erre épített hazai jogszabályait. Csak egyszer! Ha lehetne kérni. S ha már elolvasta értelmezze is!

zord íjász · zordidok.blog.hu 2020.09.24. 08:06:04

Ez a ZebegÉRT, egy már bejegyzett egyesület, vagy még csak egy dohogány facebook csoport? Látom, nagyon friss, elolvastam a bejegyzéseket. De ha már stemplis egyesület, akkor ezzel az egyik pont ki is van lőve, és máris új szinten van a parti.

Silent Hill Z 2020.09.24. 08:12:43

@gigabursch: OK. Van 100 telek egy olyan faluban, ahol az ingatlanárak lassan a csillagos égben vannak. Van egy ingatlanod. Egyszercsak kapsz egy határozatot (fellebbezésnek helye nincs), hogy az államnak elővételi joga van rá. Az ingatlanod egy nagyobb kupac ingatlannal együtt még többet ér (thermálszállót és hasonlókat álmodoztak oda régen, amiből persze semmi sem lett, de ki tudja, csak úgy szórják mostanában a százmilliókat a Dunakanyarban turisztikai beruházásokra) - na most ennek kb. ennyi. Aztán majd jön valaki megfelelő kapcsolatokkal és felajánlja, hogy figyelj, én intézek mindent - mennyi a fele. Hát ez van.

A bánya, ahogy írtam most picike, macskaalmot és hasonlókat bányásznak, összesen 9 fővel. Tényleg pici. Az önkormányzat most a turizmusra és nem az iparra koncentrál (most kapott 900 millát) - a bányához vezető út ráadásul már most is használhatatlan, és ez szolgálja ki a teljes üdülőövezetet.

Na most vagy az van, hogy valaki hirtelen meglátta a bizniszt a bányában (ld. Bányatársaság engedélykérése), vagy nem. Az biztos, hogy ott van 100 érintett ingatlan, és az is tény, hogy a Dunakanyar kiemelt övezet lett, ahová talicskával tolják a pénzt csak, hogy az idegenforgalmat fellendítsék.

Egyébként meg: " A területet érinti a régészeti terület és az ökológiai hálózat egy részterületen" plusz "A Márianosztrai út mentén a bányatelek mellett jelenlegi mezőgazdasági területen megújuló energiafejlesztésre és településgazdálkodási célokra kijelölt terület tervezett".

Silent Hill Z 2020.09.24. 08:14:58

@zord íjász: folyamatban van az egyesület alapítása

anteroid 2020.09.24. 09:11:11

Zebegényt néhány év alatt egész egyszerűen megölné egy ilyen iparosítási lépés, ezzel minden érintettnek tisztában kell lennie.

@gigabursch: Ahhoz képest, hogy láthatólag nem nagyon érted a probléma tágabb vonatkozásait, eléggé arrogánsan osztod az észt. Mennyire célszerű vajon egy Zebegény-szerű ökoszisztémát, turisztikai és emberi környezetet szétbarmolni csak azért, mert ott "más formájú és más állagú" kavicsok bányászhatók, mint Pilismaróton? Semennyire, és ehhez sem kell akadémiai nagydoktornak lenni. Az az egész országról állít ki szegénységi bizonyítványt, ha nincs még egy olyan területe, ami nem olyan speciális, mint a zebegényi körzet, és hasonló "formájú és állagú" kövek bányászhatók benne. A szemlélet, amit képviselsz, az 50-es évek torz, tűzön-vízen át iparosítani próbáló hozzáállása, aminek mai napig nyögi az árát az egész ország, sőt, az egész kelet-európai régió.

anteroid 2020.09.24. 09:21:39

@Silent Hill Z: Akár azért zörög a haraszt, mert valóban fújja a szél, akár csak azért, mert csak egy kacsa van mögötte, az egyesület minél gyorsabb megalapítása mindenképpen célszerű lépés.

gigabursch 2020.09.24. 12:37:18

@Silent Hill Z:
Nem mondom, hogy nem kell betojni, viszont érdemes utánajárni, hogy csak az elmúlt 70 êvben csak a Börzsöny én mennyi, mekkora és mire vonatkozó bányatelket állapították meg.
Régebben a hivatalt Bányakapitányságnak hívták, ma nem tudom, járj utána.

gigabursch 2020.09.24. 12:38:50

@anteroid:
Ahhoz képest, hogy nem megy a szövegértelmezés, hamar elkezdtél nekem esni.
Tedd meg, hogy a hőbörhőfaktort lenullázod és értelmezed higgadtan a leírtakat.
Köszönöm!

anteroid 2020.09.24. 13:11:14

@gigabursch: Nekem, azt hiszem, tökéletesen megy a szövegértelmezés. Melyik részt is értettem félre?

(Nem szeretnék most ebbe a teljesen terméketlen irányba elmenni, ezért csak arra kérlek, olvasd vissza a saját hozzászólásodat. Te talán észre sem veszed, hogy milyen hangnemben oktatod ki, akinek írsz ("Ehhez nem kell akadémiai doktori cím. Elég a józan ész.", "hasonló, keveset gondolkodó és sokat beszélő kommentelő)," "legalább egyszer(!) járjon már utána", stb. stb.). Ha viszont neked ez a természetes stílusod, akkor viszont jóval vastagabb bőrt kellene növesztened, mert esetleg más is a te stílusodban reagál rád.)

gigabursch 2020.09.24. 14:52:32

@anteroid:
Helyes, megtaláltad a keresett szövegrészt. Járj utána, annak, amire kiemelten felhívtam a figyelmet.
S tudod miért tettem?
Mert tömegek vannak fotelhőbörgőkből és kevesen vannak, akik pont a kritikus részekre rákeresnének, elolvasnák és értelmeznék.
Ennyi.
Ezen felül a két bánya annyira hasonlít egymáshoz mint egy kapulaji önkielégítés, meg egy egész jaszakás többmenetes szeretkezés.
Nyomokban.

anteroid 2020.09.24. 19:00:55

@gigabursch: Elolvastam megint a hozzászólásodat, és továbbra sem találok benne informatív tartalmat, csak autoriter kioktatást. Na, de vegyük részről részre, hátha...

gb: "Amíg ipar lesz, addig bányára is szükség lesz, még akkor is, ha egyre jobb és jobb lesz az újrahasznosítás.
Ez tény.
Márpedig amíg ember van, ipar lesz."

Ezek néhány vaskos közhely, amelynek információs tartalma minimális. De valami olyasmire szolgálnak, hogy az olvasóban azt a benyomást keltsék, hogy bizony az ipar néha letapossa a meglevő értékeket is, de hát az Ipar az Ipar, és nekünk ezt minden körülmények között tisztelnünk kell. (Ezzel a véleménnyel egyébként szerencsére egyre kevesebben tudnak feltétel nélkül azonosulni.)

gb: "Amit Maróton bányászhatnának az előcitált területen (kavics) az egészen más történet, mint amit - ezek szerint - Zebegényben. Más formájú, alakú, állagú, alapkőzetű stb. és főleg(!) másra való. Ehhez nem kell akadémiai doktori cím. Elég a józan ész."

A két bánya véleményed szerint különbözik. Nem tudjuk, honnan van ez az információd, hiszen a blogposztban egy szó sem esett a bányák karakterisztikumairól. Valahogy levonódott ez a konklúzó, ki tudja, biztos isteni sugallatra. (Vagy azért, mert valahogyan te magad is érintett vagy ebben a dologban, és valójában jóval többet tudsz, mint amit kimondasz.)

gb: "Az meg egy külön érdekesség, hogy a bányatelkeken a Magyar Államnak évszázadok óta az épp aktuális politikai rendszertől és meghatározó jogszabályoktól függetlenül mindig is elővásárlási joga volt.
Nem ok nélkül való ez, ugyanis a bányászati feladatat az alapanyagellátásban ilyetén módon még a közérdek fogalom peremét is súrolja."

Ezzel az ügyes csúsztatással tereled el a figyelmet a posztoló valódi aggodalmairól. Azt sugallod, hogy "nincs itt semmi látnivaló", hiszen az államnak mindig is megvolt ez az előjoga. Csakhogy a poszt pont arról szól, hogy van-e félnivalónk attól, hogy ez a lépés most egy másik művelet bevezető lépése. A posztban kifejeződött aggodalmat még csak nem is érinted, sőt, azon vagy, hogy súlytalannak, megalapozatlannak mutasd be valahogy.

gb: "A Natura2000 nem kizáró, csak korlátozó rendelkezéskör, tehát mielőtt ezzel dobálódzik a kedves szerző (meg a többi hasonló, keveset gondolkodó és sokat beszélő kommentelő), legalább egyszer(!) járjon már utána és olvassa már el az Óllyópaji Jujjdejó idevágó általános és az erre épített hazai jogszabályait. Csak egyszer! Ha lehetne kérni. S ha már elolvasta értelmezze is!"

Ez egy eléggé dagályos és nagyképű kioktatás arról, hogy a zebegényi körzet védelme messze nem olyan nagyságrendű, mint ahogy a posztoló (a naív!!) hitte. Vagyis az ember akármit csinál, ki van szolgáltatva az állami akarat kényének-kedvének. (Te magad egyébként ismét semmilyen konkrétumot sem mondasz; a csak gúnyosan lehivatkozott a "Óllyópaji Jujjdejó" semmiféle információt nem tartalmaz arról, hogy egy tudatlan laikusnak hol kéne utánanézni a megfelelő jogszabályoknak.)

De ez a kiszolgáltatottság pont az, amit se a posztoló, se más ottlakók nem fognak elfogadni. Persze lehetséges, hogy nincs is semmi gond, és semmilyen rossz szándék nincs az eddigi lépések mögött. De a posztoló akkor is nagyon jól tette, hogy felhívta arra a figyelmet, hogy a maróti (és vörösvári) példához hasonló szituáció lehet esetleg alakulóban Zebegényben is. És ezek a példák mutatják, hogy nem szabad elbagatellizálni ezeket a félelmeket. Remélhetőleg nem lesz semmi gond, de ha igen, akkor időben fel kell készülni rá.

K2 (és ez nem az egykori club :P ) 2020.09.25. 14:58:07

Nem írom meg újra ha nem baj, csak bemásolom. Had legyek ennyire lusta, ha már mások annyira sem veszik a fáradtságot, hogy utána nézzenek mi is történik körülöttük, mielőtt vészmadárkodnak!

Aaaahhhh.... komolyan mondom... Így terjed a hülyeség!
Kell egy elővásárlási jog bejegyzés, az állam mint kérelmező, egy hülye aki ahelyett, hogy utánanézne, megkérdezne valakit, hogy ez mit jelent, elkezd rettegni és baromságokat beszélni....
Erre csatlakozik hozzá még egy csomó madár és elkezdik szövögetni az összeesküvés elméleteket!
A múltkor pont 5p-embe telt megtalálni, hogy mi történik!
Ok... Nagyobb a rutinom, szakmai hozzáértésem... Ezért legyen másoknak 15-20p! Ennyi idő alatt, bárki megtalálhatta volna, hogy miről van szó... De neeeem! Inkább rémeket, meg zebegényi bányákat vizionálunk!
Csak mondom, hogy még ha valaki szeretne is bányát nyitni, az önkormányzat támogatása nélkül nem teheti meg!
(Önkormányzati, övezeti besorolás? Hmmm... Az meg vajon mi lehet?)
Kicsit unom már, hogy mások lustaságát én pótoljam, ezért nem is írtam meg múltkor, hogy miről van szó, csak hogy baromság.
Szóval országosan, a bányászati LELŐHELYEKET érinti (azaz nem bányákat, vagy bányának szánt telkeket, hanem olyan területeket amelyek, valamilyen ásványkincsben gazdagok). Megkockáztatom, hogy pont a pilismaróti eset kapcsán hozták ezt a gyors szabályt, hogy az állam már az ingatlan vásárlásakor lássa annak célját, amennyiben az bányászati tevékenység.
A lényeg, hogy nem kell be#&@ni! Nem akarnak bányát.
Amúgy meg... az elővásárlási jog semmit sem okoz a tulajdonosnak, ne keverjük már össze a kisajátítással.
Maga a kormányrendelet egyébként már hatálytalan. Készül az új bányászati törvény, ez egy átmeneti, gyors intézkedés volt rengeteg (tényleg rengeteg) hibával, de ezek egyike sem érinti a nem bányaként használót. A szabályozás módja maga, pedig széles körben használt az Unió más tagállamaiban is.
Itt lehet olvasgatni még, aki nem hisz nekem.
ado.hu/.../veszelyhelyzet-specialis-epitoipari.../
ecovis.hu/en/node/1262
ecovis.hu/.../2282020-v25-korm-rendelet-margojara
süti beállítások módosítása