Vadmalac-para a kanyarban
2018. július 09. írta: Silent Hill Z

Vadmalac-para a kanyarban

(kép forrása: http://www.termeszettar.hu)

Ahová nézek vadmalac terem. Vadmalac ússza át a Dunát, vadmalac jelenik meg Újpesten, vadcoca terrorizálja egy családi ház lakóit. Vaddisznók vesznek körül a Dunakanyarban, vaddisznók lepik el a településeket, komoly konkurenciát jelentve az országjáró, illegális határátlépő Maci Lacinak és társainak.

Verőcén a temetőben is megjelentek már, békésen nézelődve, a napi betevő után kutatva, ügyesen pózolva a fotósnak. 

Amikor úgy döntöttünk, hogy a Dunakanyar lesz a célállomás, nagyon sok horrortörténetet hallottunk. Mindenkinek van legalább egy, garantáltan hiteles horrortörténete, mindenkit meg akart már enni legalább egyszer egy vaddisznó. Vagy inkább kettő. Meg egy medve. Vagy kettő. Na jó, ők kivételesen pont nem, de vérmókusokról,  és vérnyestekről igen komoly történetek keringenek.

Már tudom, hogy ha vadkan rohan felém, elég, ha félreállok az útjából, akkor nem bánt. Ha csónakban ülök és véletlenül épp mellettem úszik egy (roppant valószínű), akkor viszont el kell kapnom a farkát, és a ki tudja hány mázsás fejnehéz disznót a farkánál fogva megmarkolva egyszerűen vízbe kell fojtanom. Egyszerű, mint a faék. Ha viszont egy hatalmas anyakoca szalad felém kis csíkosok társaságában, irány az első fa, rekordidő alatt felugorva a fa tetejére, különben végem.

A szomszédunk is lelkesen mesélte a kertünk történeteit - pl. amikor egy anyakoca megállt a kerítésünk előtt, röffentett kettőt és a kis csíkos malackák beszaladtak a kertünkbe, összeszedték a földre lepotyogott almát, majd anyuci újabb röffentésére almával a szájukban távoztak. Azt is megtudtuk, hogy a mi (vagyis az akkori tulaj) disznóink miatt féltek kint sátrazni és volt, hogy telefonon kértek segítséget.

Egy másik szomszéd is lelkesen mesélte a horrorsztorikat - amiben persze mindig a kertbe betévedő kis csíkosok voltak a főszereplők, és az őket védeni próbáló, kaput porig romboló anyuci az agresszor.

Mindenki figyelmeztetett, hogy nincs értelme komposztálni, nincs értelme gyümölcsfát nevelni, mert úgyis jönnek a vadak, akik mindent megesznek és minket is felkoncolnak - mert ugye a kis csíkos mindenhová befér, anyuci pedig ha kell, az élete árán is megvédi őket.

Eláruljam, hány vaddisznót láttunk tavasz óta, amióta kijárunk a telekre? Egyet sem. Bevallom, kicsit sajnálom, egy, szigorúan a kapunkon kívül, tisztes távolságban rohanó kondát azért szívesen megnéznék egyszer. A Fb Börzsöny élővilága csoportjában is sorra osztják meg a jellemzően pozitív történeteiket a Börzsöny természetjáró szerelmesei. 

A vérszomjas disznók mindenesetre, a szomszédok állítása szerint éjszakánként az utcánkban szaladgálnak, max. mi vagyunk akkora mormoták, hogy ebből semmit nem veszünk észre.

A gyerekeket biztos ami biztos alapon felkészítettük, hogy ha disznóval találkoznának, mit csináljanak, de a legjobban mégis csak attól félünk, mi lesz, ha egyszer Mázli fut össze egy hatalmas vadkannal. Ahogy azt már többen is leírták, a gond ilyenkor nem is az, hogy a kutya összebalhézik a desznyóval, majd farkát behúzva elszalad, hanem az, ha ilyenkor hozzánk szalad - az ugatástól felbőszült vadkannal a nyomában. Úgyhogy hiába kezelhetetlen Mázli a kötélen lógva, kerten kívül marad a póráz.

Én mindenesetre szeretem a vaddisznókat - igaz, az erejüket ismerve kizárólag távolról, vagy ha legalább egy kerítés elválaszt bennünket egy vadasparkban, a saját kertünkben ha lehetséges, inkább nem találkoznék velük.

A vaddisznók hírnevének javítása érdekében mindenesetre megosztanék egy nagyon cuki történetet a Három (azóta már négy) Malaszokról. Márton Vlad András mentette meg őket, amikor az egyik nagymarosi családi ház kertjében a malacait védő anyjukat kilőtték - ennél cukibb röfögő csapatot még soha nem láttam :) (a megtekintéséhez be kell lépned a FB-ba)

https://www.facebook.com/marton.vlad.andras/media_set?set=a.1045218775620566.1073741865.100003973614614&type=3

A bejegyzés trackback címe:

https://silenthillz.blog.hu/api/trackback/id/tr6014102557

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Silent Hill Z 2018.07.10. 14:59:25

@Frady Endre: Vad kan't kill you makes you stronger...

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2018.07.10. 15:46:26

@Silent Hill Z: A Vaddisznók nevű thai focicsapat is egyre erősebb lesz! :)

dr. mesterséges színezék 2018.07.10. 19:24:20

@Frady Endre: Ha volna egy vadkan Borbála
(Kedvence szénából körbála),
We would say then that this wild boar is
Called by the strange name of Vad Boris.

Csokis · http://csokis.blog.hu 2018.07.10. 19:28:41

Ne aggódj, Zebiben ez egy klasszikus “ami késik, nem múlik” dolog. Anyáméknak ugyanabban az utcában van telkük, csak kicsit feljebb. A vaddisznók rendszeresen felzabáltak mindent, amit meg nem, azt széttúrták. És elég, ha egy szomszédnak vacak a kerítése, mert a telkek közt csak sövények, meg jelzésértékű kis pilincka lécek vannak. Egyedül a kerítésre aggatott, “hajléktalan szagú”, vajsavas csomagok tartják távol őket, de attól meg a kertben nem lehet megmaradni. Szóval ültess csak szorgosan, aztán nézz nagyot! :-)

dr. mesterséges színezék 2018.07.10. 19:54:06

@Csokis: A szokolyai domboldalakon bokorról bokorra haladva - mint valame mélységi felderítő - cserkészik be a gyökereket. A határban csavargás közben jó társasjáték lehet fogadást kötni arra, hogy ki lép először vaddisznótúrásba és ki a szagosabbik aknájukba.

Silent Hill Z 2018.07.11. 07:50:02

@Csokis: hehe :) a kerítés hihetetlenül kritikus kérdés errefelé, senki sem szeretne vele foglalkozni, költeni rá - de mindenkit zavar, ha a desznyók különösebb erőfeszítés nélkül besétálnak. Mi múlt vasárnap csináltuk meg önszorgalomból a bal oldali (ld. hivatalosan a szomszédé) kerítésünket, mert a vadhálón, ami a kerítést jelölte simán átjárt a kutyánk, és ha ott nyitva volt a kapu, akkor máris az utcán volt (plusz felásta és összexarta a kertjüket, de a szomszéd állította, hogy nem zavarja a kutya, hagyjuk a kerítést, úgyhogy jó ideig nem is nyúltunk hozzá). Kb. 15e ft-os projekt volt, de megérte (acélhálót vettünk, az azért vagy 30 évig bírja). A "vaddisznós" oldali kerítést is acélhálóval javítgatta az előző tulaj, állítólag azóta nem is láttak felénk disznót - én sem láttam, hogy bárki is megpróbálta volna kidönteni a kerítésünket. A vaddisznós oldali szomszéd viszont nem javítja többet a kerítését, mert feladta - úgyhogy ott elvileg szabad a vásár - esténként hallgatózunk is, hogy jön-e a desznyó, de ott annyira nincs kaja, hogy szerintem ezért hanyagolja. Na majd ha beindul az almaszezon (nálunk az idén nem volt cseresznye, se semmi más gyümölcs - vagy soha nem is lesz, vagy ez volt egy ilyen peches év... alma viszont lesz és körte is.) Úgyhogy mi most az acélhálóval próbálkozunk - olcsó, masszív, a sövény meg úgyis benövi, úgyhogy nem baj, ha ronda. (Ezek szerint azért jártok néha felénk... ha véletlenül épp kint vagyunk, mindenképp nézzetek be :D)
süti beállítások módosítása