Sortűz egy mesefalu turizmusáért
2018. szeptember 27. írta: Silent Hill Z

Sortűz egy mesefalu turizmusáért

p80628-171454_1.jpg

Adott egy kis falucska. Tényleg kicsi, tényleg cuki, ráadásul kiugróan szerencsés helyen van. Közel Pesthez, a Börzsöny szélén, ami az 1-2 napos fizetőképes kirándulóturisták miatt ideális turisztikai célponttá teszi, vonattal is könnyedén és olcsón megközelíthető. Adott tehát a mesebeli környezet, és a domborzati viszonyok, na meg a Duna, a szabadstrand és a kenukölcsönző.

fb_img_1535304961879.jpg

Maga a falu is olyan, mintha egy képeslapról vágták volna ki, tündéri házikók a falu közepén, patakpart, különleges templom, forrás, kilátó - és minden karnyújtásnyira. Az általános iskolájáról is ódákat zengenek, híres a művészvilágáról - és van is kire büszkének lenniük - még akkor is, ha nem egészen őslakos. Az ember innen, Pestről szemlélve azt mondaná, hogy hohó, ez egy álomvilág, kinek kell Pest, ha ilyen környezetben is élhet?

img_20180915_140508.jpg

El is indul, körülnéz, beleszeret, egy darabja rögtön ott is ragad. Tervezgetni kezd. Mi lenne, ha majd egyszer...

Tavasszal élvezi, ahogy nyílnak a virágok, a nyugalmat, csendet, madarakat - aztán jön a nyár, az olcsójános bulituristák, a szomszédos települések éjszakába nyúló hangosításos koncertjei - majd jön az ősz, a turisták lassan hazamennek, már csak az egyik dunaparti hely zaja veri fel a környéket, lassan visszatérnek a madarak - szajkó, fakopáncs, tele az erdő gombával, szarvasbőgés, sárkányeregetés. Lassan lefutnak az őszi fesztiválok, a falu kiürül, elcsendesedik... 

Egy dolog viszont ez alatt az egy szezon alatt végleg megváltozott - a pesti pocok már nem szeretne kiköltözni, egyre biztosabb abban, hogy jó lesz neki Pesten, bőven elég neki, ha hétvégenként élvezheti a környék lehetőségeit, bográcsozhat a barátaival, családjával. Ültet még néhány diófát és akkor legalább értelme is van a hatalmas kertnek.

img_20180820_215309.jpg

A szezon elején persze még lelkes volt, megpróbálta felvenni a fonalat, megpróbált odafigyelni a kis falucska életére, programjaira, hirdetményeire. Lelkesen olvasta a netes csoportokban zajló történéseket, lassan tudomásul vette, hogy az újonnan beköltözőket -akik bizony sokan vannak- itt is pellengérre állítják, ha el merik mondani valamiről a véleményüket, újgazdag gyüttmentnek hívják őket, hadjáratot folytatnak ellenük. Feltűnik, hogy a falut és annak az övezeteit már itt is ezer éve leosztották, néhány ember kezében van majdnem minden, a jobb telkek is belterjesen cserélnek gazdát (mondjuk hol nem?), egy mezei gyüttmenttel még az ingatlanos sem igazán áll szóba. Ez a falu is csak egy falu - még akkor is, ha kicsit megáll benne az idő.

A magunkfajta hétvégi gyüttmentek mondjuk nem sok vizet zavarnak. Fizetjük a nyaralók után az ingatanadót, nem reklamálunk az utak minősége miatt, nem reklamálunk a fejlesztések hiánya miatt, nem szólunk bele semmibe, max a zaj miatt írunk leveleket - amire persze a kutya se válaszol, miért is tenné, gyüttmentek vagyunk, ne morogjunk. Nem akarjuk mi megváltoztatni a dolgok menetét, nem akarunk beleszólni abba, ki hogyan éli az életét, de a zaj az zaj - és a helyiekkel beszélgetve az is egyértelmű, hogy nem csak a mi kényes fülünknek tűnik extra magasnak a pénteki/szombati este 10 utáni zajszint. Akik állandóan itt laknak, persze szokás szerint nem mernek szólni, mert mit szólna "PistaJaniAnyámkínja" exképviselő nénibácsi, ha jeleznék felé, hogy talán nem kéne félrészegen olyan hangosan bömböltetni a zenét, hogy még a pókok is felkössék magukat a sarokban - amiatt meg pláne nem mernek reklamálni, hogy olyan szálláshely ne üzemelhessen, ami üzletszerűen olcsójános bulituristákra épít, mert ki tudja, lehet, hogy a jövőben az ő egyik, korábban fillérekért megvett ingatlanjuk is buliturizmus helyszínévé válik, ha majd a nyugalomra vágyó turisták eltűnnek a környékről. Az állandó lakók max. alig várják, hogy végre vége legyen a szezonnak és befagyjon a szabadban bulizók se**e.

img_20180915_091252.jpg

Mindegy is, itt az ősz, a nyugalom és a hideg - a suli is elkezdődött, így a magunkfajta hegylakók már csak néha dugják ki az orrukat, a falusiak pedig tovább keseregnek a munkalehetőségek hiánya miatt, a teltházas templomban a pap tovább sziporkázik, a helyi kisboltban az előre csomagolt sajtos rúd továbbra is ehetetlen, az élet megy tovább, a kirándulók pedig miután a helyi kajáldák áraitól kikerekedett szemmel elmajszolják a hazai, előre csomagolt szendvicseiket, anélkül, hogy egy fillért is elköltöttek volna a faluban, szépen hazamennek.

A falu közben szépen lassan a buliturizmus áldozatává válik, a nyugalomra vágyó telektulajdonosok nagy része vagy maga is zajongani kezd ("ha másnak szabad" alapon), vagy inkább kiadja egész nyárra a házát és abból a pénzből inkább elmegy wellness-elni. A falu a magamfajta mezei pesti pockok szemében művészetközpontú, nyugalomra építő arca lassan az enyészeté lesz, a színvonalas programok helyét technodiszkó és kivetített foci VB veszi át.

Lassan jönnek a választások, beindul a mocskolódás - a mezei pesti pocok pedig kényelmesen hátradől és lelkesen olvasgatja tovább, ki az aktuális patás az ő kis hétvégi falujában és örül, hogy náluk a polgármester akkor is válaszol a levelére, ha nem pont abban a kerületben született ... és abban reménykedik, hogy talán jövőre kicsit jobb lesz a helyzet...

A bejegyzés trackback címe:

https://silenthillz.blog.hu/api/trackback/id/tr714266355

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2018.09.28. 14:06:03

Sok igazság van az írásban.

Silent Hill Z 2018.09.28. 15:43:38

@tamask: Zebegény, de szerintem akármelyik környékbeli település lehetne... (na jó, szerintem Zebegénynél szebb Pest környéki falu kevés van, már ha van egyáltalán... )

tamask 2018.09.28. 16:02:50

@Silent Hill Z: teccik
Ha egyszer elmegy az eszem odaköltözöm duhajkodni.
Zebegény azért mindig is a pesti kirándulók célpontja volt, még mindig jobb a turisták problémájával küzdeni, mint mondjuk egy békési faluban a semmit bámulni.
Parlagfű mennyire van jelen ott a környéken?

pistola 2018.09.28. 16:47:13

Sajnos nagyon ismerős a helyzet. :(
2009-ben léptem le a fővárosból egy Eger melletti 1000 fős faluba, ahonnan 3 év múlva hanyatt-homlok menekültem vissza. Pedig nem újonnan érkező voltam és őrülten szerettem a falut gyerek korom óta. 1981 óta van ott nyaralónk és a fél gyerekkoromat ott töltöttem. De aztán odaköltözve teljesen máshogy néztek rám az emberek. Főleg miután elkezdtem falugyűlésekre járni és beleszólni a falu életébe, mikor hihetetlenül önromboló terveket szövögettek a polgi és társai a meggazdagodás reményében. Na, onnantól csak okoskodó gyüttmentként tekintettek rám és magasról tettek arra, amit mondtam. (tisztelet a kivételnek!) Teljesen megmérgezte a kapcsolatomat rengeteg ott lakóval és hát legyünk őszinték, lakva ismeri meg az ember a másikat. Megismertem az emberek negatív oldalát, amiből van bőven egy frusztrált, munkanélküliséggel kibélelt közösségben. És persze az edukáció hiánya is rásegít erre. Szóval 2012 nyarán nem bírtam tovább is visszaköltöztem. Istenem de jól tettem! :)
Már csak egyetlen ehhez hasonló projekt érdekel az életben, de az majd öregkoromban lesz aktuális és a Balaton felvidék lesz a célterület.
Annyit még, hogy egy világ választja el a rendszerváltás előtti (és közvetlen utáni) falusi lakosság kvalitásait és a rendszerváltás utánit, főleg az utóbbi 15 évben. Az az önzetlen segítőkészség, tiszta lelkűség, naivitás már nagyon régen a múlté. Csak örülhetek, hogy megéltem, megtapasztaltam azt is annak idején az ott töltött nyarak és hétvégék alkalmával. De már nem létezik. Ámen.

Kánikula 2018.09.28. 18:12:09

megkértem a múltkor a szomszéd házban nyaralókat, hogy ugyan ne döngesség már a zenét mert zavaró.
Azt mondja, hogy ő nyaral és nyaralónak vették a házat, mondom nagyon jó, de ez attól még egy lakóövezet ám.

Egyébként kérdeztem, hogy minek jönnek egyébként egy csendes helyre, ha zajt akanak csináljanak? Dultak fultak aztán visszafogták magukat.

Veszel egy csendes helyen házat, hogy aztán ott duhajkodj? ki érti ezt. Sajnos a legtöbbször nincs erre irány elv az önkormányzatnál sem, legyen fesztivál, legyen falunap, de közben legyen csendes világtól elvonulós hely is.
Minden nem lehet egyszerre..

Silent Hill Z 2018.09.28. 18:27:31

@tamask: sajnos az ilyen hozzáállás miatt élhetetlen a vidék

Silent Hill Z 2018.09.28. 18:35:52

@Kánikula: itt szerencsére (még) szuper közvetlen szomszédaink vannak, az egyetlen zajos ember is egy szomszéd utcában lakó állandó lakos, aki amikor bekattan, rockzenét bömböltet 1-2 órán át, utána általában lenyugszik és leáll. Aki nyaralót vesz errefelé, az tényleg a vélt nyugalom miatt teszi, ezért ráadásul durva felárat is fizet. A domborzat viszont adott, ha valaki zajong, olyan, mintha megafonba üvöltene, legutóbb 3 utcányira buliztak tőlünk, minden szavukat tisztán hallottuk. Nem véletlenül nincs se tv, se más zajkeltő eszköz nálunk (a gyerekeken kívül). (a hivatalos fesztiválokat meg lényegi az ember, az a faluval jár, ha zavar, ki megyek megnézni és akkor nem gáz)

zord íjász · zordidok.blog.hu 2018.09.28. 19:10:45

Bárhová költözhetsz a világban, Zebegénybe vagy Tahitire, a valóság nevű emberevő végül mindenütt utolér. Mindössze az eltérő földrajzi, mentális, szociokulturális... közeg által generált problémák jellegében és súlyában lesz különbség, de a lényeget illetően soha. Én láttam Monacoban, ahogy két luxusyacht tulajdonosa a fedélzetről átkiabálva kurvanyázta egymást: körülöttük a gazdagság és a szépség, de ők maguk csak emberek voltak, azok pedig mindig és mindenütt ugyanolyanok.

A konfliktus házhoz jön, mint a szomszédháborúban.

Az a feladatod, hogy az adott helyzetből a lehető legjobbat hozd ki. Gyáva népnek nincs hazája. Aki befogja a száját, azt eltapossák. Te egy adófizető állampolgár vagy, és neked ebben az országban mindenhez közöd van, aminek a hatása negatív irányba fordítja Magyarországot. Tornyiszentmiklós polgármesterének is írhatsz tiltakozó levelet Békéscsabáról, ha valamilyen országrontó-emberrontó intézkedést fedezel fel, méghozzá azért , mert az adód abszolut értékű, és a te pénzedet lopják/herdálják el ott is, mert az a kasszát is a központi költségvetésből töltik fel lakosságszámarányosan/feladatarányosan/pályázat útján, tehát a te befizetett pénzed is benne van. Majd ha minden település egy önálló ország lesz e kies hazában, akkor majd nem. De amíg ez egy közösség, addig igen, neked mindenhez közöd van és mindenbe beleszólhatsz. Nem a 258 éve zebegényben élő Lajos bácsi mondja meg neked, hogy mikor nyithatod kia szádat, majd te kinyitod saját magad, amikor akarod. Azért mert te csak egy nyaralótulajdonos vagy Zebegényben, még van közöd ahhoz, hogy mi történik ott: egy esetleges helyi népszavazásban ugyan, nem bejelentett lakosként nem tudnád érvényesíteni az akaratodat, de a hangod, a véleményed, a kiállásod ott lehet az összes helyi facebookcsoportban és falugyűlésen, utcai vitában és kocsmában.

Ha békét, csendet, nyugalmat akarsz, harcolj érte. De az biztos, hogy amíg harcolsz, elveszíted azt, amiért odaköltöztél, és talán végérvényesen megmérgezi a bensődet, akkor is ha győzöl. Többé semmi sem marad talán ugyanolyan. Haragosaid, ellenségeid lesznek, beleköptél mások levesébe.

Csak azt kell eldönteni, hogyan akarsz élni és mit teszel ezért. Ennyire egyszerű. Meddig mész el a békédért?

GiaMarie 2018.09.28. 19:31:16

@zord íjász: Nekem már önmagában ott indulnak a problémáim, hogy Zebegényben, ahol az összes ingatlan TÖBBSÉGE NEM LK övezeti, miért nincs valami féle szavazati joga a többségnek (gyüttmentek, ugye) Azért ez egy elég faramuci helyzet.

Silent Hill Z 2018.09.28. 21:03:56

@GiaMarie: igen, 2000 nyaraló, 1000 állandó lakos. Más problémákkal. Az állandó lakosnak az iskola, az orvos és a Mókus a fontos, a magunkfajtának meg a nyugalom. Ha mi nem jutunk fel télen az út miatt, jobb gumit veszünk, ha az állandó lakos, akkor szétmegy a futóműve, ezért neki ez magasabb prioritás. Nincs is ezzel semmi gond, ez a csomag része. Azt viszont nem érti meg csak egy másik faházas, milyen az, amikor nincs menekvés a basszustól, hiába zársz be ajtót, ablakot, spalettát.

Silent Hill Z 2018.09.28. 21:09:09

@zord íjász: fene harcol a szomszédokkal. Az egyiket zavarta a tűzrakóhelyünk, oda jött, megkért, hogy telepítsük át (hozott egy üveg pezsgőt), szó nélkül átpakoltuk, mert jogos volt a kérés. Van a rockzenét, amíg nem lakodalmas nyom, legyintünk. Egyébként Rétvárit szoktam bombázni, de még nem reagált

qwertzu 2018.09.28. 21:57:15

Addig örülj, amig nem egy Pyramid Head költözik be a szomszédba a kedves Bubble Head Nurse feleségével.

Csokis · http://csokis.blog.hu 2018.10.01. 11:22:01

Hát Csin, jól meghoztad a kedvemet ahhoz, hogy a nyugdíjas éveimet Zebiben képzeljem el. :-)

kiskutyauto 2018.10.01. 14:37:31

Olyan szinten negatív ez a cikk és fájdalmas, holott a címe és elvileg a tartalma is egy jó dolog kellett volna legyen, hogy ez már a magyar valóság legalja... de sajnos reális... ezért is menekül ebből a gyönyörű de élhetetlen pokolból (és nem csak erre a falura gondolok most, hanem az egész országra), ki kell mondjam, a hemzsegő agyhalott barmok miatt sajnos... talán száz éve múlva (ha még létezik emberiség, létezik Föld, létezik magyar nép) már lesz esély újrakezdenünk, addig csak a feneketlen sötét mélység.... 8/

Silent Hill Z 2018.10.02. 09:52:44

@Csokis: Ugye? :D Én még bízom abban, hogy valami az elkövetkező néhány évtizedben megváltozik, vagy ha nem, akkor kiadjuk mi is bulituristáknak, az még egész jól fizet, 1600nm-en fergeteges hangosításos szülinapi house-partykat lehetne tartani, ha már egyszer a környéken senkit sem zavar a zaj :D :D :D
süti beállítások módosítása