Egy hétvégi gyüttment naplója: mérlegeltem
2018. július 17. írta: Silent Hill Z

Egy hétvégi gyüttment naplója: mérlegeltem

p80628-100631.jpgNem titok, hogy régi álmom, hogy egyszer majd valahol a nagyon zöldben, távol a pesti őrülettől éldegélünk nagy boldogan. Jó, nem annyira távol, és nem is egész évben, csak nyaranta, mondjuk még olyan távolságra, hogy túlélésünk biztosítékaként legalább kórházügyileg Pesthez tartozzunk. Na meg az is jó kérdés, mit jelent éldegélni... ráadásul a nagy nyugalomba valószínűleg bele is őrülnék. Na mindegy. A realitás az, hogy amióta megvan a nyaraló, amikor csak megtehetjük, vidéki romantikázunk egyet, élvezzük, hogy nem kell előre szállást foglalni, akkor megyünk amikor akarunk. A rekordunk eddig 5 nap. Próbálunk amit csak lehet helyben beszerezni, hogy ne kelljen mindig hatalmas bevásárlással kezdeni a hétvégét, de eddig elég csúnya kudarcot vallottunk - amikor pl. szétzuhant a kerti csap, esélyünk sem volt egy megfelelő újat szerezni.

A mérleg jobb és bal nyelve jelen tapasztalataim alapján kb. egyensúlyban van - jövőre, sokkal több valódi tapasztalattal a hátam mögött újra mérlegelek, most az elmúlt fél év tapasztalatait foglalnám össze.

JOBB serpenyő

1. Vegyeskereskedések. Döbbenet, hogy néhány nm-en mennyi minden elfér. Mindenből csak egy van - de az van. Így lehetséges, hogy ugyanabban a kisboltban kaptunk tapétaragasztót, csavarokat, karabinert, viaszosvásznat és vízforralót - de ha kellett volna, még iskolaszert is találunk. Ilyenkor döbben rá az ember, mennyi felesleges vacka van és nem is érti, mit lehet annyit vacakolni egy vízforraló kiválasztásánál és, hogy miért tart 20 percig egy barkácsáruházban a megfelelő tapétaragasztó kiválasztása, mennyi idő elmegy felesleges keresgélésre. Az igényeket persze lejjebb kell adni, de a lényeg az, hogy legyen valami keresetthez hasonló cucc - vagy bármi, ami helyettesíti. Döbbenet az a profizmus, ahogy a kínálat összeáll. 

2. A helyi 3 betűsökben olyan csoda-nasikat is vehet az ember, amiket utoljára gyerekkorában látott. Innen látszik, hogy ezek még léteznek - csak a jól megszokott pesti napi rutin miatt el sem jutunk azokba az üzletekbe, ahol ezeket árulják. 

3. Gyerekek. Hihetetlen lehet egy ilyen helyen felnőni. Iskola után szabadon lófrálhatnak, átmehetnek a barátokhoz, biciklizhetnek - mindezt tiszta levegőn, a Duna mellett. A szülőkben nincs benne a tipikus pesti helikopterszülős túlféltés (igen, mi is túlféltjük a mieinket), a leparkolt biciklit sem lopják el. Nekünk már késő - de ha újrakezdhetnénk, lehet, hogy itt kezdenénk. 

4. Ivóvíz. Csillagos ötös.Tényleg az. Sokkal jobb, mint Pesten, a falu központjában ráadásul még egy nagyon jó kis forrás is csörgedezik, ha az itteni vízzel mosunk hajat, a hajunk puha lesz és csillogó.

5. A helyiek. Barátságosak, kedvesek. Az a helyzet, hogy mi az üdülőövezetben vagyunk, ahol üdülőtulajdonosok vesznek körbe, akik (meglepetés) körülöttünk speciel mind Bp-ről jönnek. Az egymásnak adott tippjeink is ennek megfelelőek. Helyiekkel ritkán keveredünk - kb. esélyünk sincs, mi ott csak "hegylakók" vagyunk. A hozzáállás eddigi tapasztalataink alapján pozitív, hiszen nem szólunk bele senki életébe, szépen csendben megvagyunk a magunk belterjes világában - és beszélgetünk az utca közepén állva a szomszéd bácsival a kutyákról és vaddisznókról.

BAL serpenyő

1. Felejtsd el azt a romantikus mesét, hogy majd a helyi pékségben tökéletes kenyeret kapsz. Életem egyik legrosszabb pogácsájába és lekváros táskájába sikerült a környék állítólag legjobb pékségében belefutnom - és az itt vásárolt kifli volt az, ami még a bezacskózás ellenére is ehetetlennek bizonyult másnap. A kenyér rendben volt, úgyhogy megtanultunk annak örülni, ami van, és nem kísérletezgetünk tovább. (Azt azért hozzátenném, hogy a nagymarosi termelői piacon azért sikerült eszméletlenül jó házi kiflit vennünk, csak jó helyen kell lenni jó időben)

2. Zöldség-gyümölcs. Dunakanyar, Szob környéke. Szob - szobi szörp - tehát gyümölcs. Naná. Azzal a feltételezéssel indultunk neki, hogy ott aztán lesz minden, friss gyümölcsök a kapuból árulva, na meg zöldség, mert miért ne. Kőszegen is minden tele becsületkasszás sámlikkal, pont itt, Szobon ne lehetne háznál gyümölcsöt venni? Francokat. Szob környékét kicsinálták, kivégezték, földdel tették egyenlővé (https://mno.hu/migr_1834/csodbe-juttatott-szobi-szorpgyar-392193 ) - a Szobi szörp is már csak egy márkanév, Kecskemét mellett gyártják. Egyszer sikerült háznál cseresznyét vennünk (pesti mércével is horror áron), a helyi zöldséges árain is csak szörnyülködni szoktunk. Egyébként a helyi 3 betűsben volt megfizethető áron hagyma és (szigorúan külföldi, vagy teljesen éretlen) gyümölcs. Fagyi már nem, az majd jövő héten érkezik. Gondolom mindig a jövő héten. A közeli termelői piacon az árak az egekben. Úgyhogy nincs mese, Pestről, a helyi piacról visszük a zöldséget/gyümölcsöt. (OK, tudom, ha elautózunk Vácig, ott is van piac, de az néhány kiló gyümölcs miatt kissé messze van - és valószínű, hogy a helyiek is tudják már, merre menjenek ha gyümölcs kell, csak hozzánk nem jut el az infó).

3. Zebegény környékén szombaton nem találtunk élő gyógyszertárat. Elvileg Szob az ügyeletes - gyakorlatilag zárva volt, úgy tűnik, Vácra kell menni, ha gond van. A neten talált infók elavultak...

4. Szemétgyűjtés / Lomtalanítás. Megszoktuk, hogy minden évben van, kb. az időpont is adott - ehhez képest a Dunakanyarban úgy tűnik, egyre több hely dobja be a törölközőt. Úgyhogy nem kockáztatunk és nem hiszünk senkinek - ami lomunk van, hazahozzuk Pestre és itt szabadulunk meg tőle - csak úgy, mint a szeméttől, amit per pillanat helyben nem tudunk lepakolni. (Zsákot kell venni, azt adott napon kirakni - vagy ha mégsem szedték össze, akkor szurkolni, hogy másnap elvigyék és addig ne egyék meg az állatok. Na ilyet nem játszunk, garantáltan katasztrófa lenne belőle, úgyhogy inkább szépen duplán bezacskózunk mindent és jön velünk, otthon ilyenkor úgyis mindig üres a kuka.)

5. Az éttermekről már volt szó - vannak a turistákra szakosodottak, amiket inkább elkerül az ember, vannak a trendi streetfood kategóriások, amit ugyancsak elkerülök - na meg vannak a rántotthússal kombinált klasszikus éttermek ahol néha még menü is van. Mi ha véletlenül hétköznap is kijutunk, ezeket célozzuk meg. Eddig 2 biztos tippünk volt - az egyik úgy tűnik feladta, a másiknál ha reggel 8-ig nem rendeljük meg az ebédet, esélyünk sincs. Mondjuk jól főznek, így ha épp bejön a menü, kb. pesti árakon teljesen rendben is vagyunk - a gond ott kezdődik, ha nem tetszik amit adnak, vagy ha későn kapunk észbe. Olyankor jönnek a konzervek, vagy a szalonna. 

A bejegyzés trackback címe:

https://silenthillz.blog.hu/api/trackback/id/tr4814108261

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csokis · http://csokis.blog.hu 2018.07.17. 21:57:35

Szob környékén csak egy dolog van: alma. Persze csak ősszel. Még Nagy- és Kismaros közt szoktak az út mellett gyümölcsöt árulni, persze jellemzően málnát, de nem tudom, milyen áron, mert anyáméknál pár éve termőre fordult az új ültetés, azóta nem ott veszik. (Volt egy interregnum, akkor két évig ott vette, pedig ő kisnyugdíjasként mindig tudja, hol nyerő.) Sörért meg természetesen Szalkára kell átjárni.

2018.07.18. 16:25:16

Falusi élet??. Dög kutyák ha kell ha nem ugatnak. Rá nem szólna senki. hétvégén reggel hatkor szomszéd előveszi a fűkaszát. Télen a láncfűrészt. Gazégetés elméletileg heti egyszer gyakorlatilag amikor a parasztra rájön. Télen szellőztetés nuku mert mindet eltüzelnek. Jó is a füstöt szívni. Legalább nem kell cigire költeni. Ha nincs szerencséd idióta gyerek a te faladat rugdossa a labdával. Szülőket nem érdekli mert nem az ő fala. Hétvégén lehet hallgatni a misét mert kora reggelre már berúgott a szomszéd a fűvágás alatt és nagyot is hall. Boltban minden drágább. Ha városban dolgozol jó sok a havi bejárási benzinpénz. Jó sok talpasrádió van aki kibeszél, azt nézi kinek milye van. Ha nincs szerencséd élvezheted az állatok tartása utáni sz@rszagot. Ébresztőóra nem kell mert hajnalban a szomszéd kakasa ébreszteni fog.
Jó oldala is van: városban soha nem lehet kapni olyan jó ízű gyümölcsöt mint a saját fáról szedett. Ha szerencséd van akkor a közvetlen szomszédoddal lehet beszélgetni. De nyugi az utca túloldalán biztos megtalálod az aktuális ellenséget.

Régen még vidéken jobban figyeltek egymásra. Most ez csak álom. Mondom ezt jó 30 év vidéki családi házas múlttal. Inkább a város levegőjét szívom.

Trisi · www.alphawing.hu 2018.07.18. 17:16:49

Ne az üdülő övezetre alapozz, a magyar ember nagyon utálja ha idegen költözik a megzsokott kis falujába. Konkrétan minden vidéki településen jöttmentnek titulálják az oda beköltözőt, amint kérdései és más válaszai vannak mint a helyiek 100 éves megszokott berögződéséből adódó válaszok. Máris ki leszel rekesztve és lesz a falu és utána leszelte vagy akik oda költöztetek. Csupán azért is utálni fognak, mert nem oda születtél. Ez bőven elégséges utálási indok.

Carbonari 2018.07.19. 00:38:03

Na oké, azért nem ilyen borús ez a vidéki élet:)))) Igen, a füvet nyírják, ha kell, ha nem, trágyázni is szoktak, sőt, aratni is, télen valóban minden szarral fűtenek, de az aktuális széljárás gyakran kegyes hozzánk, és elfújja felőlünk (van isten).

A vidéki helyben lakó olyan, hogy amilyen az adjon isten, olyan a fogadj isten is. Kb. 10 éve lakom a falu utolsó házában, az első két-három évet megszívtam, de azóta kiismertem őket, mint ahogy ők is engem. Amikor elfogyott a cérnám, eligazítást tartottam, és kisebb mosolyszünet után, ami alatt is én gondosan és jó előre köszöntem annak, akit lebasztam, csend, rend és béke van.

Amióta nyitva az ablak (nyár van, vagy mifene), jeee, amíg volt kakasunk, az ébresztett, de jobblétre szenderítettem, vasmérgezése lett. Azóta ideköltöztek a gerlék, reggel hatkor kezdik a burukkolást, órát lehetne állítani hozzájuk. A macskanászról meg azok hangjairól szó se ejtődjön, a mieink ivartalanítottak, de amíg a nőstényt az állatorvos nem vállalta, addig az alig serdült lánymacska kegyeiért sorban ültek a tyúkól kupás cserepén a bakmacskák, miközben a pulink lentről ócsárolta őket. Szegény csajszi hetekig elzárva élt a kazánházban...

Ennek ellenére nagyon szeretek itt lakni. Mindig történik valami, remek érzés a lassan termőre fordult szőlőtőkéimet vigyázgatni peronoszpóra, lisztharmat, botritisz ellen, eredmény, ha a paradicsomomat nem viszi el a fitoftóra, és nagyon szoktam röhögni, ha a facebookon cuki képecskéket látok gerlékről, mikor tudom, hogy túrót szeretik ezek egymást, csak úgy látszik, éppen verekednek, vagy speciálisan dörgölőző macskáról írják, hogy milyen aranyos, milyen szelíd, na ja, legyintek, éppen tüzelni készül és megbolondult a hormonoktól. De azon is nagyon derülök, amikor szuper zöld füves területen tyúkokat látok a fotón, hogy ja, persze... ahol a tyúk csipeget, ott a fű se terem, most 5 perce tették ki oda őket a fotó kedvéért, ne vicceljünk.

Nem is csodálkozom amúgy, amikor a helybeli ember nagyokat röhög a betelepültön, aki - tisztelet a kivételnek - nagy arccal jön, hogy ő majd megmutatja, hogy kell állatot tartani vagy növényt termeszteni. Persze, mosolyog rajta, persze:) Nálam is meg volt fizetve a tanulópénz, mind az emberekkel, mind a gazdálkodással kapcsolatban.

Szóval: aki falura költözik, hagyja otthon a városi mentalitását. sokkal könnyebb lesz neki is, meg a helybelieknek is.

Silent Hill Z 2018.07.19. 09:34:30

Hát, mit mondjak, bíztató :D A Dunakanyar ebből a szempontból szerintem elég spéci, mert elég sokan jönnek Pestről - elég közel van ahhoz, hogy pl. vonattal továbbra is be lehessen járni dolgozni (nevetséges, ugyanannyi idő alatt érnék be vonattal, mint Bp. kertvárosából tömegközlekedve), de elég távol, hogy már kellően zöld legyen. Engem ami a legjobban visszatart az a zaj. Meg voltam győződve, hogy lesz egy tökéletesen nyugodt, csendes nyaralónk - erre mindenhonnan bulizene szól júliusban/augusztusban hétvégenként. A szemközti Pilismarótról pl. hajnali kettőig és most azt nézem, hogy a zebegényi plázs is beszáll a játékba egy ugyancsak hajnali 2-ig tartó bulival. Mindez spéci domborzati viszonyok mellett, ahol a távolság semmit sem jelent, mert a hang akadálytalanul terjed a Dunán át, és a dombok is tökéletesen visszaverik a hangot, így az ember garantált, hogy még csukott ablak mellett sem tud aludni. Nesze neked vidéki nyugalom. Ehhez képest Bp kertvárosa néma csendben vegetál a maga évi 1-2 hangosított bulijával.

Lobo Marunga 2018.07.19. 12:37:14

Kedves Fővárosiak
Amikor vidékről van szó, légyszi felejtsetek e pár dolgot:
1. Vidéken mindenki gazdálkodik. Nem igazán. Vidéken sem él mindenki mezőgazdaságból. Még falun sem, de a vidékiek többsége ráadásul városlakó. 100 vidékiből legalább 80 ugyanúgy a hipermarketben vásárol mint ti.
2. Mindenki mindenkinek köszön. Ezt nem tudom, ki kezdte el terjeszteni. Vidéken is csak az ismerőseinek köszön az ember, kissé hülyének nézi a mindenkinek köszöngető idegent. Az már más kérdés, hogy kisebb helyen nagyobb eséllyel fut össze ismerősökkel.
3. Vidéken minden tisztább. Hát pont nem. Ahol nincs szemétszállítás, nincs csatorna, ott lazán kiengedik, kifolyatják, elássák, elégetik leginkább a mindent.
4. Mindenkinek van kertje. Százezrek laknak panelben vidéken is.
5. A vidékiek vallásosak. Ellentétben a tévésorozatokkal a valóságban minél kisebb egy település annál gyengébb az ellátottsága ilyen szempontból. A faluról szóló sorozatokban mindig állandó szereplő a plébános, valójában pont ott nincs, a nagyvárosban van. És ugyanez vonatkozik a postásra, tanítóra és egyebekre.
6. Tisztes szegénység. A nyomor büdös. Erre nem árt felkészülni...
7. Természetközeliség. Oké, de ez csak addig romantikus, amíg nem dől a fa a villanyvezetékre, amíg nem szenek meg a hangyák, amíg nem hoz haza a macskád egy fél patkányt... stb.
Mindezektől függetlenül vidéken éni jó, csak könyörgöm a sztereotipiákat hagyjuk! És persze teszem hozzá, mind a 7-re biztos van ellenpélda is.

vadibandi 2018.07.19. 13:51:12

Az az igazság, hogy a kommentek messze jobbak, mint a poszt. :)

Terézágyú 2018.07.19. 14:18:51

Nincs már olyan hely, hogy csendes hely. Bármelyik kis faluban bárki vesz olyan rádiókat, amelyek áthallatszanak a szomszédba, sőt 2-3 házzal odébb is. Simán előfordul, hogy az autórádió szól olyan hangosan, hogy hallod 2-3 házzal odébb - és nem halkul el, mert akkor is szól, amikor áll az autó(!), a gazdája csak egy félórára ugrott be ahhoz a házhoz... és addig szól a zene, esetleg jár a motor...

Szerintem ezek sokkal idegesítőbbek, mint a kakaskukorékolás meg ilyesmi...

Silent Hill Z 2018.07.19. 15:22:20

@vadibandi: banyek, amióta világ a világ az ember a kommentek miatt olvassa a posztokat :D Ne legyél már ennyire naív...

Silent Hill Z 2018.07.19. 15:33:26

@Terézágyú: A kakaskukorékolást és a madarakat soha nem értettem... a kutyaugatás is az élet része, Mo-n kikerülhetetlen. A fűkasza már neccesebb, de megérti az ember, ha nem délben szeretne valaki a tűző napon füvet nyírni - úgyhogy a zümmögés mindig ott a levegőben. Mi pl. traktorra is ébredünk néha (a szomszéd telken traktor vágja a füvet). Ez is OK, legalább hamar végez, ugyanez fűkaszával fél nap lenne. A zenével lehet az őrületbe kergetni - de az úgy tűnik, mindenhová követi az embert (jó, most épp mákunk van, mert a bekattanva zenét bömböltető szomszéd nagy rocker, de pechünk is lehetne lagzilajcsival...). Egyébként a szomszédunk telibe kapta az összes zajládát - az egyik szomszéd süket, ezért teljes hangerőn bömbölteti a TV-t, a másik meg amikor kicsit felönt a garatra rockzenét bömböltet. Mi ebből már a tompított változatot kapjuk, hála a fáknak és a sövénynek, ő viszont telibe. Állítólag nem zavarja. Fenéket...

Tke 2018.07.19. 23:34:41

Gratula a birtokhoz és bloghoz:)
Családilag kötődök a Dunakanyarhoz, Maroson is előfordulok néha.
A környéken tudok törekvést arra, hogy az üdülőövezetben élők összefognak hétköznapi dolgokban: szemétszedés, vaddisznó ügyek, közérdekű infók. Szervezői adottságú jó szomszédot érdemes támogatni, mindenki jól jár:)

moonx 2018.07.20. 14:43:22

Haha, kitartás! Nagymaroson van zöldséges, kettő, néha még vasárnap is. Zebegényben most nyílt egy, bár nem tudom, mit tud.
Sőt, Maroson kiváló jó új fagyizó-cukrászda lett (múlt héten nyílt) és egyre több ilyen-olyan kajálda, nem csak turistaáron.
Szemétszállítás pocsék, lomtalanítás most épp évek óta nincs, de tavaly véletlen volt(???).
Gyógyszertár Vác, ha jót akarsz, vagy nem ügyeleti időben Verőce.
Én még mindig ott tartok, hogy imádom, hogy nem a társasházban rázza le az erkélyünkre a teregetett ruhára a morzsáit, szőreit stb a fenti szomszéd. A süket falszomszéd brazil sorozata is vetekedik nálam a flexxel...

laci_52 2018.07.20. 18:11:51

Arról nem volt szó, hogy van-e helyben egy jó kocsma? Nem azért, mert be szeretnék rúgni, hanem társaságért és információszerzés érdekében. Jobb falvakban ott tudom meg, mit hol lehet beszerezni, hol találok szakembert a ház körüli munkákhoz(kőműves, ács, tetőfedő, víz-, villany- vagy gázszerelő, üveges, asztalos, szobafestő stb.). Még jobb helyeken ott lézeng reggel néhány jó munkásember is, akiket elhívhatok 1-2 napos ház körüli munkákhoz, pl. betonozás, kerítésépítés, fakivágás, kertásás, gyümölcsszedés stb.

Silent Hill Z 2018.07.21. 11:44:32

@laci_52: Állítólag van, de szerintem már azt is ellepték a turisták :D Az összes beülős helyen turisták vannak. Jó munkásember nincs, mivel az ingatlantulajdonosok 2/3-a pesti, és mindenki kertészre és hasonlókra vadászik… horror árak vannak emiatt, a kertünket anno iszonyú barátságos áron 15e/alkalomért nyírta valaki (még az előző tulajnál - az igencsak kedvező árért cserébe övé volt a dió, alma, horror mennyiségű mogyoró, körte…). Nekünk 3-4 óra egyébként lenyírni a füvet, ha töketlenkedünk. Profi fűkaszával max. 3. Egyszer sikerült egy helyivel beszélgetnem, amikor beszólt, hogy rossz oldalamon viszem a kutyám :D

Burgermeister 2018.07.21. 21:27:46

Eger mellet egy faluban van egy nyaralom, háziko, rendbe téve, orom es boldogtag......egy ideig. Mogottem a hegy elottem az utca, jobbra egy nagy szanto, eddig okes. Balra a szomszed. Kb. 10 evig elvoltunk, semmi gond, majd kitalalta, hogy o mar nem tesz bele energijat, inkabb kivenne, igy kiadja mindenfele nepeknek, na azota szinte minden 7vegen van vki ott aki leszarja a kulturalt 1utteles szabalyait. Szolok, leszarja, szolok megegyszer, megjobban leszarja, na most akkor amikor elmennek atugrok es rendezem a terepet, egyszer csak elege lesz a szomszednak a karbol.

Burgermeister 2018.07.21. 21:32:30

@Lobo Marunga: jol irod, a panel azert eros megallapitas

Lobo Marunga 2018.07.21. 22:27:23

@Burgermeister: Attól függ, mit értesz vidék alatt. Ha a Budapest-vidék különbségtételben gondolkodsz, amiben olyan apróságok is vannak, mint Debrecen, Szeged, Miskolc... stb. akkor nem túlzás, még a kisvárosokban is jócskán van panel, a nagyobbakban bőven van igazi betondzsungel is.

Lobo Marunga 2018.07.21. 22:30:09

@laci_52: Álmodban... Ha egy vidéki kocsma nem a turistákat célozza, akkor egy lepusztult patkánylyuk, ahol alkeszek nyomják el az utolsó segélypénzüket. A jó mesteremberek meg dolgoznak. Jellemzően a közeli városban, mert ha van is a faluban mesterember, annyi lakos és így annyi munka nincs, hogy ott helyben megéljen.

horex · http://horex.uw.hu/ 2018.07.22. 10:01:56

A posttoló Jó hogy megemlitette az egészségügyi ellátást
Jóbareátom ajánlotta szintén a Dunakanyart. Körbenéztem a neten
2-5millióért elég jó családi házak
Aztán megnéztem az eü-i ellátást
Körzeti orvos hetente egyszer jön oda
El is felejtettem az ilyen területeket

Amig fiatal az ember talán talán, de az se megy hogy öreg korra vissza Bp. vagy valami nagyközségbe

Szerencsém volt, Bp-töl 5km-re
Tökéletes körzeti orvosi ellátás, nagy területi kórház/szakrendelő, mindenféle boltokkal, szakboltokkal tele, nincs rohanás, nincs parkolási díj, nyugalom van. Körbe hasonló települések szinte összenőve területileg
A ivóvíz koszos, az tény, de vagy üditőt vagy sört iszom
Öreg néni az egyik szomszéd, a másik egy hasonló műszaki ember mint én, persze egy huszassal fiatalabb. Együtt flexelünk vasárnap reggelente :)

Silent Hill Z 2018.07.22. 10:55:28

Azért óvatosan azokkal a 2-5 milliós házakkal, Zebegény speciel kifejezetten drága és ennek oka van (khm, nem részletezem, mondjuk úgy, hogy a fekvésén kívül köze van a lakosság összetételéhez is). A környező, Pesttől és a turisztikai célpontoktól távolabbi falvakban viszont tényeg 10 milla alatt vannak a lepukkant házak, és a jobb állapotúak is olcsónak számítanak. Az orvosi ellátás… na ez tényleg az az indok, ami miatt nem mernék kiköltözni. Zebegény elvileg Szobhoz tartozik (tényleg marha közel van), ott elvileg van orvosi ellátás. Szerintem ha valaki költözésen töri a fejét jobb, ha szerez egy pesti címet is magának kifejezetten az orvosi ellátás miatt.

Burgermeister 2018.07.23. 20:27:36

Periodista:Még nem tapasztaltam, de akik irták ők biztosan amikor apjuk meganalizálta őket.
süti beállítások módosítása